Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dotazovací jazyky I (NDBI001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NDBI001 - Dotazovací jazyky I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Shrnutí pojmů RMD, relační kalkuly, algebry. Pojem databázového dotazu, dotazovacího jazyka a jeho vyjadřovací síly. Detailní výklad jazyka SQL, standardizace jazyka, SQL92. Tříhodnotová logika v SQL, logicky složité dotazy. Pojem pohledu, transakce, systémového katalogu. Zapojení SQL do hostitelského programovacího jazyka. Kritika SQL, SQL/MM. Objektově-orientované a objektově-relační (OR) databáze, SQL:1999 Základní pojmy dokumentografických informačních systémů (DIS). Relevance, koeficienty přesnosti a úplnosti. Modely a jazyky DIS: Booleovský model, vektorový model. Vyhodnocování dotazů. Optimalizace a její role v SŘBD. Algebraická optimalizace. Cenově orientovaná optimalizace, heuristické přístupy k optimalizaci. XML databáze, základy dotazovacích jazyků nad XML daty. SQL/XML.

Literatura

Pokorný J.: Dotazovací jazyky. Skripta, Karolinum, 2002Pokorny, J., Valenta, M.: Databázové systémy. Česká technika - nakladatelství ČVUT, 2013.

Garant

prof. RNDr. Jaroslav Pokorný, CSc.