Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové systémy (NDBI025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NDBI025 - Databázové systémy, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Základní pojmy. Motivace a historie databázového přístupu. Externí, konceptuální, logický a interní (indexy, B-stromy) pohled na data. Architektura podle rozdělení služeb (klient-server).Konceptuální modelování - ER model, ER diagram, další konstrukty vyskytující se v konceptuálních modelech. Relační model dat. Databázové schéma, přípustné databáze. Transformace ER diagramu do relačního schématu databáze. Návrh databáze - kritéria pro dobře navrženou relaci, zejména 3.NF. Metody a algoritmy návrhu databázových schémat, vlastnosti zachování závislostí a bezeztrátovost dekompozice. Databázové jazyky procedurální a neprocedurální (relační kalkul a algebra). Komerční dotazovací jazyky - přehled SQL. Transakční zpracování - paralelní přístup, zotavení z chyb.

Literatura

Pokorný J., Halaška I.: Databázové systémy. FEL ČVUT Praha, 2003. Halaška I., Pokorný J., Valenta M.: Databázové systémy - cvičení. FEL ČVUT Praha, 2002. Pokorný J, Žemlička M..: Základy implementace souborů a databází. UK Praha, Karolinum, 2004. Ramakrishnan R., Gehrke J.: Database Management Systems, McGraw-Hill Science, 2003

Garant

doc. RNDr. Tomáš Skopal, Ph.D.