Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe v mimoškolním fyzikálním vzdělávání I (NDFY079)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NDFY079 - Praxe v mimoškolním fyzikálním vzdělávání I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praxe je zaměřena na aktivní zapojení studujícího do procesu některé formy mimoškolního vzdělávání ve fyzice. Možnostmi pro realizaci a absolvování praxe jsou soustředění či tábory korespondenčních seminářů jako jsou např. Fyzikální korespondenční seminář MFF UK (pro středoškoláky), Výpočty fyzikálních úkolů MFF UK (pro základoškoláky), soustředění mladých fyziků a matematiků, apod. V průběhu praxe se student zapojí do tvorby programu dané akce, jejích příprav, zúčastní se jí ideálně celé (min. 4 dny, v případě kratších akcí je možné praxi splnit několika akcemi), realizuje několik samostatných (či týmových) výstupů formou workshopů či (interaktivních) přednášek, svoje aktivity pak nechá vyhodnotit účastníky i vedoucím dané akce. Závěr praxe je formou autoevaluačního dotazníku a diskuze o absolvované praxi.

Literatura

Pro přípravu neformálních aktivit a her: příručky a knihy zabývající se neformálním vzděláváním obecně, zpětnou vazbou, sborníky či internetové databáze her… Např.Hranostaj.cz - Sbírka nejen skautských her [online] JIRÁSEK, I.: Zlatý fond her I - Hry a programy připravené pro kurzy Prázdninové školy Lipnice. Praha: Portál, 2008.HANUŠ R., HRKAL, J.: Zlatý fond her - Hry a programy připravené pro kurzy Prázdninové školy Lipnice. Praha: Portál, 2011.REIMAYEROVÁ, E., BROUMOVÁ, V.: Cílená zpětná vazba. Praha: Portál, 2012.NEUMAN, J.: Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. Praha: Portál, 2014.Pro přípravu workshopů či přednášek odborné texty - ročenky/vzorové úlohy/studijní texty korespondenčních seminářů, historické úlohy/studijní texty Fyzikální olympiády, sborníky Veletrhu nápadů učitelů fyziky, texty o různých výukových metodách fyziky či další texty. Např.Souhrnný sborník Veletrhu nápadů učitelů fyziky [online] DVOŘÁKOVÁ, I.: Fyzikální vzdělávání žáků a učitelů v projektu Heuréka. (disertační práce) [online] Organizátoři FYKOSu: Archiv letáků a ročenek [online] Fyzikální olympiáda: Přehled studijních textů z Knihovničky fyzikální olympiády [online]

Požadavky

Předchozí domluva na akci/ích, v jejímž/jejichž rámci dojde ke splnění zápočtu s vedoucím předmětu Podíl na přípravě akce/íMinimálně 4 denní aktivní účast na akciOrganizace celkem alespoň 5 hodin workshopů, (interaktivních) přednášek s alespoň dvěma různými tématyV případě soustředění/tábora být vedoucím organizátorem alespoň pro jednu hru na dané akciZajištění zpětné vazby od účastníků a její zaznamenání (buď ústně na místě, kterou si student sám zaznamená v jejím průběhu, či písemně elektronicky)Potvrzení vedoucího akce, že se student na akci aktivně podílelVyplnění zpětnovazebního dotazníku a účast na schůzce k zhodnocení praxe s vedoucím předmětu.

Garant

RNDr. Martina Kekule, Ph.D.