Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy teorie seismických vln (NDGF023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NDGF023 - Základy teorie seismických vln, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí se základy teorie šíření seismických vln, které jsou potřebné v seismickém průzkumu a při výzkumech zemětřesení.

Sylabus

1. Pozorování seismických vln Struktura seismogramu. Prostorové a povrchové vlny. Typy seismických vln šířících se v zemském nitru. Hodochrony, disperzní křivky.2. Jednoduchá paprsková teorie založená na Fermatově principu Fermatův princip. Eulerovy rovnice pro extremálu. Snellův zákon. Seismické paprsky a hodochrony ve vertikálně nehomogenním prostředí. Seismické paprsky a hodochrony ve sféricky symetrickém prostředí. Wiechertova-Herglotzova rovnice.3. Elastodynamická rovnice Separace elastodynamické rovnice v homogenním izotropním prostředí. Zavedení potenciálů. Vlnové rovnice.4. Speciální řešení elastodynamické rovnice Rovinné vlny v homogenním izotropním prostředí a v homogenním anizotropním prostředí. Odraz a lom rovinných vln na rovinném rozhraní. Totální odraz. Stokesovo řešení elastodynamické rovnice v homogenním izotropním prostředí. Weylův integrál. Čelné vlny.5. Povrchové seismické vlny Rayleighovy vlny na homogenním izotropním poloprostoru. Loveovy vlny ve vrstvě na poloprostoru. Maticová formulace úloh pro vrstevnatá prostředí.

Literatura

K. Aki, P. G. Richards: Quantitative Seismology, Univ. Sci. Books, Sausalito, Calif., 2001.J. Brokešová: Asymptotic Ray Method in Seismology. A Tutorial. Matfyz Press, Pratur, 2006.V. Červený: Seismic Ray Theory. Cambridge University Press, 2001.

Garant

RNDr. František Gallovič, Ph.D.doc. RNDr. Oldřich Novotný, CSc.