Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody zpracování fyzikálních měření (NEVF112)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NEVF112 - Metody zpracování fyzikálních měření, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Počítačový sběr experimentálních datZákladní schéma počítačem řízeného experimentu. Vzorkování signálu, Nyquistův teorém a aliasing, digitalizace analogového signálu, chyby měření. Měření času/frekvence, čítání událostí. Měření a zpracování dat s příklady z kosmické fyzickyExperimentální metody kosmické fyziky. Příklady měření na umělých družicích. Chyby měření a jejich charakteristiky. Měření rozdělovací funkce nabitých částic v kosmickém plazmatu. Hledání parametrů lineárních a nelineárních modelů. Metoda maximální věrohodnosti. Analýza časových řad, aplikace na měření vln v kosmickém plazmatuMěření elektromagnetických vln na umělých družicích. Náhodné procesy a jejich vlastnosti. Korelační a spektrální analýza, diskrétní transformace. Odhad výkonových spekter. Frekvenční analýza D/A a A/D převodu jako lineárního systému, konvoluce. Čištění dat, vzorkování a průměrování, zvyšování rozlišení převodu, zvýšení/snížení vzorkovací frekvence, digitální filtrace. Ukázky současných měření na více umělých družicích. Měření analogových a digitálních signálů v elektronové spektroskopiiZáklady grafického programování, sběr a zpracování dat systémem LabView, příklady jednoduchých aplikací, fitování a filtrování dat, formáty datových souborů, zobrazení, analýza a prezentace experimentálních dat v programech IGOR a ORIGIN. Metody měření a zpracování digitálního obrazuÚprava a analýza obrazové informace, korekce vad zobrazovacího systému, prahování, měření vzdáleností a velikostí objektů, příklady zpracování difrakčních obrazců, popis ostrůvkových struktur, zpracování fotografií z elektronového mikroskopu.

Literatura

Meloun M., Militký J.: Statistické zpracování experimentálních dat, edice Plus, Praha 1994.Anděl J.: Matematické statistika, SNTL, Praha 1978. Press W.H. et al.: Numerical Recipes , Cambridge University Press, Cambridge, 1992. Tutubalin V.N.: Teorie pravděpodobnosti, SNTL, Praha 1978.

Garant

doc. RNDr. Lubomír Přech, Dr.doc. RNDr. Karel Mašek, Dr.prof. RNDr. Ondřej Santolík, Dr.