Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronika pro fyziky (NEVF115)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NEVF115 - Elektronika pro fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základy analýzy stejnosměrných a střídavých elektrických obvodůMetody řešení sítí s odpory, kondenzátory, indukčnostmi a zdroji napětí a proudů. Symbolická metoda. Kirchhoffovy zákony, metoda smyčkových proudů, metoda uzlových napětí. Superpoziční, Theveninův a Nortonův teorém. Ekvivalence reálných zdrojů napětí a proudu. 2. Operační zesilovače (OZ)Základní zapojení s ideálním OZ (invertující a neinvertující zesilovač, sčítání, integrace, derivace analogového signálu). Reálný OZ (klidový proud, frekvenční charakteristika, rychlost přeběhu). Kritérium stability OZ, zpětná vazba. Sledovač, komparátor, Schmittův klopný obvod. 3. Principy polovodičových prvků Základní charakteristiky polovodičových prvků, druhy diod a jejich aplikace (usměrňovače, filtry), princip funkce bipolárního a unipolárního tranzistoru, ostatní diskrétní polovodičové prvky. 4. Zesilovače, zpětná vazbaPracovní přímka, pracovní bod, zapojení se společnou bází, emitorem, kolektorem. Jednostupňový a vícestupňový zesilovač, druhy vazeb mezi stupni, frekvenční charakteristika zesilovače. Druhy zesilovačů (širokopásmové, úzkopásmové, střídavé, stejnosměrné, výkonové). Zpětná vazba v zesilovačích, její vliv na parametry zesilovačů. 5. Analogová regulacePrincipy regulačních obvodů. Regulátory typu P, PI, PID. Spojité a spínací stabilizátory napětí. Měniče napětí. 6. Optoelektronické prvky a jejich použitíFotoodpor, fotodioda, fototranzistor, princip funkce, příklady aplikací. Diody LED, optické vazební členy, princip funkce. Příklady analogových obvodů s optoelektronickou vazbou. 7. Generátory signálůGenerátory napětí harmonického průběhu - s obvody RC a LC, řízené krystalem. Generátory neharmonického periodického napětí (s výstupním průběhem trojúhelníkovitým (pilovitým), s výstupním průběhem obdélníkovým (klopné obvody)). 8. Modulace a směšováníDruhy a metody modulace (amplitudová, frekvenční, fázová). Demodulace. Analogový rozhlasový a televizní přenos.

Literatura

M. Tichý: Elektronika, www skripta, http://physics.mff.cuni.cz/kfpp/skripta/elektronika/M. Šícha, M. Tichý: Elektronické zpracování signálů, skripta, Karolinum Praha přepracované vydání 1998.M. Seifart: Polovodičové prvky a obvody na zpracování spojitých signálů, Alfa, Bratislava 1988.

Garant

doc. Mgr. Pavel Kudrna, Dr.prof. RNDr. Milan Tichý, DrSc.