Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vlny v plazmatu (NEVF117)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NEVF117 - Vlny v plazmatu, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod do teorie vln v plazmatu, disperzní relace, charakteristické frekvence, vlnové módy. Přiblížení studeného plazmatu. Vlny v magnetizovaném plazmatu. Rezonance, ořezání, rezonanční kužel. Tvary vlnoploch. Fázové vztahy a typy polarizace. CMA diagram. Inverzní vlnoplochy. Hustota energie a grupová rychlost. Geometrické vztahy. Analýza šíření vln v nehomogenním prostředí.Rozbor některých řešení disperzní relace ve studeném plazmatu. Alfvénovy vlny, iontově cyklotronní vlny. Hvizdový mód, Z mód a módy volného prostoru. Vlny v plazmatu s více druhy iontů.Hydromagnetické přiblížení, MHD teorie, rychlé a pomalé magnetozvukové vlny. Kinetický přístup, Landauův útlum. Lineární nestability. Svazkové módy, Bernsteinovy vlny. Radiové emise typu II a III ve slunečním větru. Fluktuace v blízkosti rázové vlny. Lví řev. Vlny v rovníkové oblasti magnetosféry Země. Hvizdy, rovníkový šum, chorus a plazmasférický sykot.Vlny v aurorální oblasti. Aurorální kilometrické záření, aurorální sykot a vlny na násobcích iontové cyklotronní frekvence.

Literatura

Kral-Trivelpiece: Principles of Plasma Physics, San Francisco Press, 1986.F. F. Chen: Úvod do fyziky plazmatu, Academia, Praha, 1984.Stix: Waves in Plasmas, American Institute of Physics, New York, 1992.M. G. Kivelson, C. T. -Russell: Introduction to Space Physics, Cambridge University Press, Cambridge, 1995.

Garant

prof. RNDr. Ondřej Santolík, Dr.RNDr. František Němec, Ph.D.