Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do fyziky plazmatu (NEVF518)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NEVF518 - Úvod do fyziky plazmatu, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základní pojmy a charakteristiky plazmatuDefinice a druhy plazmatu (izotermické a neizotermické plazma, plazma ve výboji a v kosmickém prostoru). Parametry plazmatu. 2. Srážkové procesy Ionizace, Peningova ionizace, reakce iontů s molekulami, rekombinace, tvoření záporných iontů. Experimentální techniky používané při studiu elementárních procesů v plazmatu. 3. Mikro a makroparametry plazmatuDebyeova stínící vzdálenost, potenciál plazmatu, koncentrace nabitých částic, teplota elektronů a iontů, energetické rozdělovací funkce elektronů a iontů v plazmatu. Plazmatická frekvence, srážková frekvence. 4. Kinetický popis plazmatu Boltzmannova kinetická rovnice a její řešení. Transportní jevy v plazmatu, vodivost, difúze a ambipolární difúze. Plazma v magnetickém poli 5. Diagnostika plazmatuPřehled diagnostických metod. Langmuirová sonda. Mikrovlnná diagnostika. Spektroskopie plazmatu. Emise a absorpce záření v plazmatu

Literatura

Kracík J., Tobiáš J.: Fyzika plazmatu, Academia Praha 1966. Chen F. F.: Úvod do fyziky plazmatu, Academia Praha 1984.Raizer J. P.: Gas Discharge Physics, Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, 1991.J. Kracík, B. Šesták, L. Aubrecht, Základy klasické a kvantové fyziky plazmatu, Academia Praha 1974. P.W. Atkins, Physical Chemistry, Oxford University press, 1988.

Garant

prof. RNDr. Juraj Glosík, DrSc.