Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z plazmatu v kosmickém prostředí (NEVF537)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NEVF537 - Vybrané kapitoly z plazmatu v kosmickém prostředí, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Vnitřní magnetosféra 1.1 Celkový přehled vnitřní magnetosféryJednotlivé regiony formující vnitřní magnetosféru. Dipólové magnetické pole a souřadné systémy. 1.2 Radiační pásy a kruhový proudHistorie, objev radiačních pásů. Pohyb částic v planetárním magnetickém poli, adiabatické invarianty, ztrátový kužel. Vnitřní a vnější radiační pás, jihoatlantická anomálie. Radiální difuze, rozptyl v pitch úhlu, vlnově-částicové interakce. 1.3 PlazmasféraHistorie, objev plazmasféry. Příčiny jejího formování, plazmapauza, efekt geomagnetických bouřek. Způsoby pozorování, experimentální výsledky a modely. Struktura a dynamika na menších škálách. 1.4 IonosféraFotoionizace, Chapmanova produkční funkce, ionizace nárazem, rekombinace. Ionosférické vrstvy, srážkové frequence, vodivost a ionosférické proudy. Ionosondy, metody radiové okultace. Ionosféry jiných planet. 2. Prach a plazma 2.1 Interakce prachu s elementárními částicemi a s plazmatemEmisní vlastnosti malých objektů - rozbor jednotlivých procesů vedoucích k nabíjení prachových částic. Povrchový potenciál zrna. Formování prachových částic, jejich zánik. Síly působící na prachové částice. Způsoby zkoumání emisních vlastností (pasti pro izolované částice, zachycení v plazmatu). Prach v tokamacích a fúzních reaktorech. 2.2 Prachové (komplexní) plazmaDefinice prachového plazmatu a prachu v plazmatu. Vlny a nestability v prachovém (komplexním) plazmatu. Plazmové krystaly. Přehled experimentů. 2.3 Prach ve vesmíruPrach v kosmickém prostředí (planetární prstence, komety, meziplanetární a mezihvězdný prostor). Mikrometeority a prach v mezosféře - zářivá oblaka (NLC), odezvy mezosféry polárního léta/zimy (PMSE/PMWE). Přehled družicových experimentů.

Literatura

1. Baumjohann W., Treumann R. A.: Basic Space Plasma Physics, Imperial College Press, London, 1997.2. Bonitz M., Horing N., Ludwig P.: Introduction to Complex Plasmas, Springer 2010.3. Chen F. F.: Úvod do fyziky plazmatu, Academia Praha 1984.4. Kivelson M. G., Russell C. T.: Introduction to Space Physics, Cambridge University Press, Cambridge, 1995.5. Parks G. K.: Physics of Space Plasmas: An Introduction, Westview Press, Boulder, Colorado, 2004.6. Piel A.: Plasma Physics, Springer 2010.

Garant

RNDr. František Němec, Ph.D.RNDr. Jiří Pavlů, Ph.D.