Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika I (NFOE001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFOE001 - Fyzika I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je zaměřená na pochopení základu fyziky a souvislosti různých fyzikálních jevů. Obsah vychází z požadavků Přírodovědeckéfakulty UK a zahrnuje: Klasická mechanika, část molekulové fyziky,základy elastické teorie látek, statistické a dynamické chováníkapalin, kmity a vlnění.

Sylabus

ÚvodMetodologie fyziky, fyzikální objekty, fyzikální veličiny a jednotky, měrové soustavy MechanikaMatematický a fyzikální prostor, hmotný bod, určení polohy hmotného bodu, parametrická rovnice pohybu hmotného bodu, rychlost a zrychlení hmotného bodu, tangenciální a normálové zrychleníNewtonovy zákony: zákon síly, veličiny práce, výkon, energie, významné druhy konzervativních a disipativních sil, gravitační síla, harmonická síla, síly tření.Potenciální energie, potenciál gravitační síly.Zákon setrvačnosti, inerciální a neinerciální systémy, setrvačné síly.Zákon akce a reakce. Soustava hmotných bodů a tuhé těleso: 1. a 2. impulsová věta pro soustavu hmotných bodů, hmotný střed a moment setrvačnosti, pohybová rovnice tuhého tělesa, kinetická energie tuhého tělesa, zákony zachování.Ideálně pružné těleso: napětí a deformace, Hookův zákon.Mechanický pohyb kapalin a plynů: rovnice kontinuity, Bernoulliova rovnice, pohyb viskózní kapaliny, pohyb tuhého tělesa v kapalině. Nauka o tepleTeplota a teplo, teplotní roztažnost a rozpínavost, množství tepla a tepelná kapacita, šíření tepla.Kinetická teorie plynů: kinetická teorie tepla, ideální plyn, střední kvadratická rychlost a energie plynu, Maxwellův zákon rozdělení rychlostí, střední volná dráha molekul, viskozita, tepelná vodivost.Termodynamika: první hlavní věta, vratné změny, přeměna tepla v mechanickou práci, druhá hlavní věta, entropie a pravděpodobnost, třetí hlavní věta.Fázové přeměny: fázové pravidlo, tání, tuhnutí, vypařování a kondenzace, trojný bod, sublimace, kritický stav. VlněníKmity: harmonický oscilátor, skládání stejno- a různosměrných kmitů, skládání kmitů stejných a blízkých period, harmonická analýza, tlumené a nucené kmity.Vlny: vznik postupných vln, šíření a interference v přímé řadě, stojaté vlnění, fázová a grupová rychlost, šíření vln v prostoru, Dopplerův princip, vlnová rovnice, rychlost elastických vln, rychlost podélných vln v plynech, intenzita vlnění.

Literatura

Z. Horák, F. Krupka: Fyzika I. SNTL, Praha 1981. A. Havránek, Mechanika I, II, skriptum UK MFF, Karolinum, Praha 1995. J. Hofmann, M. Urbanová: Fyzika I, VŠCHT, Praha 1998.

Garant

doc. RNDr. Přemysl Málek, CSc.