Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika II (NFOE003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFOE003 - Fyzika II, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je pokračováním "Fyziky I", obsah vychází z požadavkůPřírodovědecké fakulty UK a zahrnuje: Základy elektřiny a magnetismu,vlnová optika, základní představy z atomové a jaderné fyziky.

Sylabus

Elektřina a magnetismus1. ElektrostatikaElektrostatické pole pevně rozložených vodičů ve vakuu, Coulombův zákon, intenzita elektrostatického pole, Gaussova věta, příklady výpočtu intenzity elektrostatického pole, práce v elektrostatickém poli, potenciál, napětí, obecné rovnice elektrostatického pole ve vakuu, elektrostatické pole ve vodičích, elektrostatická indukce - příklady, kapacita vodičů, elst. pole v dielektriku - vázané náboje, vektor elektrické polarizace, obecné rovnice elst. pole v dielektriku - vektor elektrické indukce.2. Elektrický proud, stacionární elektrické poleElektrický proud a jeho hustota, mechanismy elektrického proudu, účinky elektrického proudu, rovnice kontinuity proudu, příčiny vzniku elektrického proudu - el. obvod, proud v homogenním vodiči - Ohmův zákon, stacionární proud a stacionární elektrické pole, elektromotorické napětí, el. obvody - Kirchhoffovy zákony, spojování odporů a zdrojů elektromotorického napětí, práce a výkon el. proudu, vedení proudu v látkách - homogenní soustavy (kovy, polovodiče a izolátory), nehomogenní soustavy - kontaktní potenciály, termoelektrické jevy, p-n přechod, dioda a tranzistor, vedení proudu v kapalinách, Faradayovy zákony elektrolýzy, vedení proudu v plynech.3. Magnetické pole v kvazistacionárním přiblíženíZákladní fyzikální projevy magnetického pole (MP), Lorentzova síla, pohyb nabitých částic v MP a přístroje využívající tento pohyb, elektromagnetická indukce - Faradayův zákon, MP ve vakuu, Amperův zákon, Biot-Savartův zákon, obecné rovnice MP ve vakuu, MP v látkovém prostředí, magnetizace a magnetická polarizace, vázané proudy, obecné rovnice MP v látkovém prostředí - intenzita MP, magnetická susceptibilita, diamagnetika a paramagnetika, Curieův zákon, feromagnetika, Curieův-Weissův zákon, elektrický obvod v kvazistacionárním přiblížení - indukčnost a vzájemná indukčnost, přechodové jevy při zapnutí a vypnutí proudu, RLC obvody - vektorová a komplexní symbolika.OptikaVlnění, polarizace, šíření vln v prostoru - lom, odraz, Huyghensův princip, interference vlnění - stojaté vlny, grupová a fázová rychlost, Dopplerův jev, vlnová rovnice, interakce elektronů s pevnou látkou, základy elektronové mikroskopie.Základy kvatové fyzikyDualita částice-vlnění, Schrödingerova rovnice, fotoelektrický jev, Bohrův model atomu, magnetické vlastnosti atomu, pásový model pevné látky.

Literatura

Fuka, Havelka: Elektřina a magnetismus, SPN 1965Klimeš, Kracík: Základy fyziky II, Academia 1972 (EM + optika)Horák, Krupka: Fyzika II, SNTL 1976 (EM+optika+kvant. fyzika)Sedlák, Bakule: Elektřina a magnetismus (skriptum MFF UK)Sedlák, Štoll: Elektřina a magnetismus, Academia 2002Libovolná učebnice elektřiny a magnetismu a optiky

Garant

doc. RNDr. Miloš Janeček, CSc.