Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozptyl rtg záření na tenkých vrstvách (NFPL013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL013 - Rozptyl rtg záření na tenkých vrstvách, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

FPL0131. Experimentální aspekty rtg difraktometrie s vysokým rozlišenímMonochromátor, analyzátor, měření intenzitní mapy v reciprokém prostoruRozlišovací funkce difraktometruGeometrie rozptylu, koplanární (XRR, XRD), nekoplanární (GISAXS, GID, GICE)2. Elementární popis vlnového poleRtg vlna ve vakuu, Greenova funkce volné částice, Weylova reprezentace rovinnými vlnamiRozptyl vlnění, diferenciální účinný průřezSměr vlny rozptýlené na tenké vrstvě nekonečných laterálních rozměrů3. Kinematická teorie rozptylu na ideálních strukturáchRozptyl na malém krystalu ve Fraunhoferově aproximaciRozptyl na tenké vrstvě, rtg difrakce, rtg reflexeEmpirické započtení lomu a absorpce4. Kinematická rtg difrakce na porušených tenkých vrstváchHomogenní deformace, pseudomorfní a relaxované vrstvyPeriodické supermřížkyNáhodná deformace, koherentní a nekoherentní rozptyl5. Dynamická teorie rozptyluRovnice pro vlny v krystalu, dispersní plochyOkrajové podmínky na povrchu krystalu1-vlnná aproximace, rtg reflexe, 2-vlnná aproximace, rtg difrakcen-vlnná difrakce, nekoplanární difrakceSemikinematická teorie - metoda DWBA6. Studium základních parametrů tenkých vrstev rtg rozptylemMěření tloušťky tenké vrstvy a multivrstvyDeformace v tenkých vrstvách, plastická a elastická relaxaceStanovení stupně relaxace tenké vrstvy rtg difrakcíStudium povrchové rekonstrukce grazing-incidence difrakcí7. Rtg reflexe na drsných rozhraníchStatistický popis drsnosti, fraktálová a nefraktálová drsnostRůstové modely drsného povrchu, EW a KPZ rovniceKoherentní reflexe na drsných rozhraníchDifuzní rozptyl na drsných rozhraních8. Difuzní rozptyl na objemových defektech v tenkých vrstváchKlasifikace defektů, silné a slabé defektyDifuzní rozptyl na precipitátechDifuzní rozptyl na dislokacíchModel mozaikového krystalu9. Rtg rozptyl na samouspořádaných strukturáchMechanismy vzniku samouspořádaných strukturFenomenologický model samouspořádané strukturyMaloúhlý rozptyl - XRR, GISAXSRtg difrakce - XRD, GID

Literatura

V. Holý, U. Pietsch and T. Baumbach, High-Resolution X-Ray Scattering From Thin Films and Multilayers, Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, New York 1999. H. N. Yang, G. C. Wang and T. M. Lu, Diffraction from Rough Surfaces and Dynamic Growth Fronts, World Scientific Singapore 1993.

Garant

prof. RNDr. Václav Holý, CSc.