Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rentgenové difrakční studium reálné struktury PL (NFPL029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL029 - Rentgenové difrakční studium reálné struktury PL, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Kinematická teorie difrakce rtg. záření reálnými krystaly. Krivoglazova teorie, difrakce záření ideálním a reálným krystalem, klasifikace poruch krystalové mříže z hlediska difrakce, možnosti jejich studia. 2. Zbytková napětí. Klasifikace napětí, popis napětí, napětí v tenkých vrstvách. Měření napětí, trojosá napětí. 3. Textury. Obecný popis textury, pólové obrazce, ODF, textury v tenkých vrstvách, studium zbytkových napětí na texturovaných vzorcích, souvislost textury s fyzikálními vlastnostmi 4. Studium profilů difrakčních linií. Korekce na instrumentální rozšíření, separace efektů mikronapětí a malé velikosti částic různými metodami. 5. Studium poruch 2. druhu z rozšíření difrakčních linií Dislokace a dislokační struktury. Vrstevné chyby 6. Studium velikosti, tvaru a rozdělení velikostí krystalitů. 7. Studium poruch 1. druhu z posunutí a zeslabení difrakčních linií. Popis deformačního pole, změny mřížového parametru, statické Debyeovy-Wallerovy faktory. 8. Difúzní rozptyl. Tepelný a strukturní difúzní rozptyl, geometrický a chemický nepořádek, Huangův rozptyl bodovými poruchami a jejich shluky. 9. Rozptyl na precipitátech a dislokačních smyčkách. 10. Poruchy v monokrystalech. Rentgenová topografie. 11. Maloúhlový rozptyl.

Literatura

V. Valvoda, M. Polcarová, P. Lukáč : Základy strukturní analýzy. Karolinum. Praha. 1992 I. Kraus : Úvod do strukturní rentgenografie. Academia. Praha 1985 I. Kraus., V.V. Trofimov : Rentgenová tenzometrie. Academia. Praha 1988. Quantitative Texture Analysis. ed. H.J. Bunge, C. Esling. DGM. Oberursel. 1982 Experimentální techniky v rentgenové a neutronové strukturní analýze. Krystalografická společnost. Praha 1994. ed. R. Kužel Difrakcia na polykryštalických látkach.R & D. Print. Bratislava. 1994. red. L. Smrčok dále vybrané články z časopisů

Garant

prof. RNDr. Radomír Kužel, CSc.