Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sluneční energie a fotovoltaika (NFPL031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL031 - Sluneční energie a fotovoltaika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Význam přímé přeměny slunečního záření na elektrickou energii.2. Sluneční záření.3. Fotovoltaický jev v polovodičíchProcesy generace a rekombinace nosičů náboje, doba života nerovnovážných nosičů. Pohyb volných nosičů, rovnice kontinuity, difúzní rovnice. Obecná rovnice pro místní a časové rozložení nosičů náboje.4. Objemový fotovoltaický jev. Bariérový fotovoltaický jev. Osvětlený homogenní a heterogenní přechod P-N. Fotovoltaický jev v Schottkyho diodě. Povrchový fotovoltaický jev, oblast prostorového náboje.5. Sluneční článkyPrincip činnosti fotovoltaického článku a jeho základní parametry. Účinnost a ztrátové mechanismy. Materiály pro sluneční články. Technologie článků a panelů na bázi ktystalického, polykrystalického a amorfního křemíku, CdTe a CIS. Konstrukce článků. Články s koncentrátory. Systémy s vysokou účinností.6. Organické sluneční články7. Sluneční články s nízkodimenzionálními strukturami, články 3. generace.8. Aplikace fotovoltaických systémů a jejich ekonomika.

Literatura

M.A.Green, Solar cells, Prince-Hall, N.J. 1982M.Archer, R.Hill, Clean Electicity from Photovoltaics, Imperial College Press, 2001M.Ross, J.Royer eds., Photovoltaics in Cold Climates, Jamas and James,1999J.Toušek, Polovodičové prvky III, Karolinum Praha 1993.

Garant

doc. RNDr. Jiří Toušek, CSc.RNDr. Jan Prokeš, CSc.doc. RNDr. Jana Toušková, CSc.