Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové materiály a technologie (NFPL053)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL053 - Nové materiály a technologie, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Plastická deformace iontových krystalů. Struktura dislokací. Barevná centra a pohyb dislokací. Peierlsovo napětí. Interakce dislokací a příměsových atomů. Vysokoteplotní deformace a creep. Příčný skluz a jeho zvláštnosti. 2. Plastická deformace polovodiču. Jádra dislokací. Pohyb dislokací a tvorba stupňů na dislokacích. Vliv dopování na mechanické vlastnosti. Vysokoteplotní deformace a creep. Elektrická vodivost a deformace. 3. Plastická deformace keramik. Krystalografie dislokačního skluzu. Dislokační skluz a šplhání dislokací. Creep keramik. Superplastická deformace keramik. 4. Deformační chování kompositních materiálů. Mez kluzu. Tažnost. Vliv vláken na mechanické vlastnosti. Charakteristiky deformačního chování materiálů s kovovou, keramickou a polymerovou matricí.

Literatura

1. P. Lukáč: Superplasticita a její praktické užití. Pokroky matematiky, fyziky a astronomie (PMFA) 36, 1991, 91. 2. P. Lukáč: Nanokrystaly. PMFA 38, 1993, 14. 3. T.R. Anantharaman, C. Suryanarayana: Rapidly Solidified Metals. Trans.Tech. Publications, Aedermannsdorf, 1987. 4. New Materials by Mechanical Alloying Techniques. (Eds. E. Arzt, L. Schultz) Oberursel, DGM Informationsgesellschaft. 5. High-tech Ceramics. (Ed. G. Kostorz). Academic Press. London, 1989. 6. L. Táborský, P.Šebo: Konštrukčné materiály spevnené vláknami. Alfa Bratislava / SNTL Praha, 1982.

Garant

prof. RNDr. Pavel Lukáč, DrSc.