Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika magnetických látek (NFPL061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL061 - Fyzika magnetických látek, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

FPL061 1. Diamagnetismus a paramagnetismus látek. Orbitální a spinový magnetický moment atomárních a vodivostních elektronů v pevných látkách. Hundova pravidla a jejich použití pro ionty transitivních prvků. Larmorova precese a diamagnetismus elektronového obalu atomu. Diamagnetismus slabě interagujících atomú a molekul v nekovových pevných látkách. Landaův diamagnetismus vodivostních elektronů. Diamagnetismus supravodičů. Paramagnetismus soustav slabě interagujících atomů a iontů ? Langevinova a Brillouinova základní teorie, Van Vleckova kvantová teorie. Vliv vnitrokrystalického elektrického pole v paramagnetických látkách, zamrzání orbitálního magnetického momentu. Pauliho spinový paramagnetismus vodivostních elektronů. Metody měření magnetické susceptibility. 2. Feromagnetismus. Experimentální určení účasti elektronových orbitů a spinů na tvorbě magnetického momentu látek. Weissova fenomenologická teorie molekulárního pole. Heisenbergova kvantová teorie. Přímá výměnná interakce elektronů. Betheho ? Slaterova kriteria feromagnetismu. Holsteinova ? Primakoffova teorie spinových vln ? magnonů. Teplotní závislost spontánní magnetizace feromagnetik ? Blochův zákon. Pásová teorie kovových feromagnetik. Výskyt feromagnetismu v kovech, sloučeninách a v slitinách. Tepelné, mechanické a elektrické jevy doprovázející feromagnetický stav. Fázové přechody ve feromagnetikách. 3. Antiferomagnetismus a ferimagnetismus. Typické krystalové struktury antiferomagnetik a ferimagnetik. Normální, inverzní a smíšené spinely, perovskity, granáty. Néelova teorie molekulárního pole, supervýměna. Spinvlnová teorie antiferomagnetik a ferimagnetik. Obecnější typy výměnného efektu a magnetického spontánního uspořádání. Rudermannova-Kittelova-Kasiova-Yosidova nepřímá výměnná interakce a spirální magnetické uspořádání. Využití pružného a nepružného neutronového rozptylu ke studiu magnetických uspořádání a elementárních magnetických excitací. 4. Doménová struktura a magnetizační procesy. Vznik doménových struktur v magnetických látkách, techniky jejich zviditelňování. Výměnná, magnetokrystalická, magnetoelastická a demagnetizační energie v magnetických látkách. Blochovy a Néelovy přechodové stěny mezi doménami, různé druhy domén. Magnetizační křivka, podíl jednotlivých mechanismů na magnetizačním procesu. Počáteční permeabilita, koercitivní síla, remanentní magnetizace. Měkké a tvrdé magnetické materiály. Magnetické tenké vrstvy. Praktické využití magnetických materiálů. 5. Magnetické relaxační a rezonanční procesy. Paramagnetická relaxace, spin-spinová a spin-mřížková relaxace. Elektronová paramagnetická rezonance. Jaderná paramagnetická rezonance. Feromagnetická, antiferomagnetická a ferimagnetická rezonance. Užití magnetických rezonančních metod ke studiu materiálů a jejich další uplatnění v praxi.

Literatura

S.Krupička: Fyzika feritů, Academia, Praha 1969. J.Šternberk: Úvod do magnetismu pevných látek, SPN, Praha 1979 V.Hajko, L.Potocký, A.Zentko: Magnetizačné procesy, Alfa, Bratislava 1982 S.V.Vonsovskij: Magnetizm, Nauka, Moskva 1971. Elements of Theoretical Magnetism, Academia, Praha 1968. J.Crangle: The Magnetic Properties of Solids, E.Arnold, London 1977

Garant

Doc. Ing. Štefan Zajac, CSc.