Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Magnetismus v intermetalických systémech (NFPL075)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL075 - Magnetismus v intermetalických systémech, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Elektronová struktura a magnetické momenty f- a d-elektronu v pevné látce (vývoj od itinerantního k lokalizovanému.chaharkteru elektronu). Interakce v krystalovém poli, výměnné interakce. Magnetismus a vazba, hybridizace stavu f- a d-elektronů s valenčními stavy ligandu. Důsledky: magnetická anizotropie, magnetické uspořádání, nestability magnetického momentu - nemagnetické základní stavy. Typy magnetického uspořádání, magnetické struktury, magnetické fázové přechody, metamagnetismus. Vliv magnetického stavu na transportní, tepelné a elastické vlastnosti.

Literatura

[1] N.W.Ashcroft, N.D.Mermin, Solid State Physics [2] B. Barbara, D. Gignoux, C. Vettier Lectures on Modern Magnetism, Science Press, Springer-Verlag 1988 [3] Magnetism in neinties - eds. A.J.Freeman and K.A.Gschneidner, Jr. J.Magn. & Magn.Mater. 100(1992) [4] R.C. O'Handley, Modern Magnetic Materials. Principles and Applications, John Willey & sons, New York 2000

Garant

prof. RNDr. Vladimír Sechovský, DrSc.