Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální metalurgie hliníkových slitin pro tváření (NFPL130)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL130 - Fyzikální metalurgie hliníkových slitin pro tváření, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Složení Al slitin Typy systému, rozpustnost prvku v kapalném a tuhém Al, intermetalické fáze, rovnovážná a nerovnovážná krystalizace, hlavní skupiny Al slitin, nízkolegované Al slitiny 2) Mikrostruktura Al slitin Světelná mikroskopie slitin pro tváření, kvantitativní metalografie, řádkovací elektronová mikroskopie a mikroanalýza 3) Zpevnění tvářením, zotavení a rekrystalizace Změny struktury a mechanických vlastností v důsledku tváření, označování stavu slitin zpevněných tvářením, změny deformované struktury pri žíhání - zotavení a rekrystalizace. textury - základní údaje o válcovacích a rekrystalizačních texturách Al slitin, lokalizace deformace - skluzové pásy 4) Metalurgie tepelného zpracování Vytvrzovatelné a nevytvrzovatelné slitiny, označování stavu tepelně-mechanického zpracování, precipitace ve vybraných systémech slitin, homogenizace, dendritická segregace, rozpouštěcí žíhání, přirozené a umělé stárnutí, žíhání k dosažení různého odpevnění. 5) Korozní vlastnosti Al slitin Rovnoměrná a lokalizovaná koroze, galvanická koroze, štěrbinová koroze, mezikrystalická koroze, koroze pod napětím 6) Vlastnosti komerčních slitin pro tváření Označení slitin a stavu tepelně-mechanického zpracování, nevytvrzovatelné slitiny, vytvrzovatelné slitiny.

Literatura

1. Hatch J.E., ed., Aluminum: Properties and Physical Metallurgy, ASM, Metals Park, Ohio, 1984.2. Mondolfo L. F., Aluminum Alloys: Structure and Properties, ed. Butterworths, London 1976.3. V. Sedláček a kol., Zotavení a rekrystalizace, Academia Praha 1985.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Cieslar, CSc.Ing. Patrik Dobroň, Ph.D.