Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neutronové a synchrotronové záření v magnetických látkách (NFPL154)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL154 - Neutronové a synchrotronové záření v magnetických látkách, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

FPL0154 Rozptyl tepelných neutronů. Neutrony a jejich vlastnosti, stacionární a pulzní zdroje neutronů - velká zařízení (ILL, ISIS), polarizované neutrony. Interakce neutronů s magnetickou látkou, principy metod, přístrojové provedení, analýza a interpretace dat (difrakční metody, kritický a difuzní rozptyl, maloúhlový rozptyl, neelastický a kvasielastický rozptyl), neutronová optika a topografie. Synchrotronové záření. Fyzikální podstata synchrotronového záření a jeho interakce s magnetickou látkou, porovnání s neutronovým rozptylem, velká zařízení (ESRF). Principy měřicích metod, interpretace experimentálních dat (rezonanční magnetický rozptyl, dichroismus), detekce, optika.

Literatura

J. Baruchel, J. L. Hodeau, M. S. Lehmann, J. R. Regnard, C. Schlenker: Neutron and synchrotron radiation for condensed matter studies, Springer Verlag 1993

Garant

doc. Mgr. Pavel Javorský, Dr.doc. RNDr. Pavel Svoboda, CSc.doc. RNDr. Stanislav Daniš, Ph.D.