Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tepelně aktivované procesy v materiálech (NFPL160)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL160 - Tepelně aktivované procesy v materiálech, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Zotavování bodových poruch. Vliv bodových poruch na fyzikální vlastnosti pevných látek. Zotavovací spektra, zotavovací stadia, kinetika zotavování.2. Zotavení dislokační substruktury. Šplhání dislokací, příčný skluz. Polygonizace.3. Odpevnění. Evoluční rovnice pro hustoty dislokací (pohyblivých dislokací a dislokací lesa). Vliv zpevňujících a odpevňujících mechanizmů na vývoj dislokační struktury. Fenomenologické modely koeficientu zpevnění.4. Rekrystalizace. Statická a dynamická rekrystalizace. Nukleační modely. Migrace hranic zrn, růst zrn a subzrn. Rekrystalizace čistých kovů a slitin. Modely dynamické rekrystalizace.5. Vysokoteplotní creep. Napěťové a teplotní závislosti rychlosti ustáleného tečení. Vliv hranic zrn a energie vrstevných chyb. Creep v čistých kovech, tuhých roztocích a v precipitačně a disperzně zpevněných slitinách. Creep řízený zotavením a šplháním. Dislokační modely creepu. Modely difúzního creepu.6. Zpevnění po ozáření. Vliv ozáření vysokoenergetickými částicemi na deformační chování. Vliv tepelného zpracování po ozáření na mechanické vlastnosti. Interakce dislokací s poruchami, vzniklými při ozáření. Modely pro zpevnění a pro creep.7. Superplasticita. Charakteristika superplastického chování. Vliv vnějších podmínek a mikrostruktury na superplasticitu. Superplasticita ve slitinách, keramických materiálech intermetalikách a kompozitech.Vylučuje se s předměty NFPL135, NFPL139 a NFPL140.

Literatura

J.F. Humphreys, M. Hatherly, Recrystallization and related annealing phenomena. Pergamon Press, Oxford 1996.J. Čadek, Creep kovových materiálů. Academia, Praha 1984.

Garant

doc. Dr. rer. nat. Robert Král, Dr., Ph.D.