Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hyperjemné interakce a jaderný magnetismus (NFPL169)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL169 - Hyperjemné interakce a jaderný magnetismus, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování přednášky studenti získají detailní znalosti o fyzikálních principech hyperjmených interakcí v pevných látkách a rovněž tak základní znalosti o tom, jak odvodit parametry či velikost takových interakcí z elektronové struktury pevných látek. Dále budou studenti uvedeni do tematiky Van Vleckovských systémů, kde hraje podstatnou roli krystalové pole, a hyperjemně zesíleného jaderného magnetismu v takových systémech. Uspořádání jaderných momentů bude demonstrováno na případu sloučeniny PrNi5.

Sylabus

Základní vlastnosti jader, původ magnetického a kvadrupólového momentu jader, multipólový rozvoj. Elektrické pole na jádře v kondenzovaných látkách, jeho původ a interakce s jádrem, interakční hamiltonián, role symetrie okolí jádra. Magnetické pole na jádrech v kondenzovaných látkách, jeho původ a interakce s jádrem, interakční hamiltonián, interakce jádra s orbitálním a spinovým momentem elektronu. Výpočet energetických hladin jádra pro jednoduché interakční hamiltoniány. Hyperjemné štěpení jaderných hladin a jeho využití ke studiu kondenzovaných látek, jaderná magnetická rezonance, Mössbauerova spektroskopie a další experimentální metody. Příklady použití 'hyperjemných metod.' Možnosti výpočtu hyperjemných parametrů z prvních principů. Interakce mezi jadernými momenty, jejich spontánní uspořádání a jeho experimentální detekce. Krystalové pole (KP), singletní základní stav KP, van Vleckovské systémy, hyperjemně zesílený jaderný magnetismus. Jaderná adiabatická demagnetizace, 'záporné' teploty. Příklady systémů s jaderným uspořádáním.

Literatura

E.N. Kaufmann, R.J. Vianden: The electric field gradient in noncubic metals, Reviews of Modern Physics 51 (1979) 161T.P. Das: Calculation of magnetic and electric hyperfine fields in metals, Physica Scripta 11 (1975) 121J. Kuriplach, J. Šebek, R.M. Mueler: Calculation of magnetic properties and specific heat for the nuclear enhanced ferromagnet PrNi5, Journal of Low Temperature Physics 120 (2000) 401

Garant

RNDr. Jan Kuriplach, CSc.doc. Mgr. Jakub Čížek, Ph.D.