Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika II pro biochemii (NFPL303)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NFPL303 - Fyzika II pro biochemii, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. ElektrostatikaElektrický náboj, Coulombův zákon, elektrické pole, Gaussův zákon, elektrický potenciál. Elektrostatické pole vodičů, Coulombova věta. Kapacita, kondenzátor. Elektrické pole v látkovém prostředí, dielektrika, materiálové vztahy.2. Elektrický proudMechanismy vedení proudu, elektrický proud, rovnice kontinuity proudu, Ohmův zákon, Jouleův zákon, elektromotorické napětí, Kirchhoffova pravidla. Řešení elektrických obvodů.3. Magnetické poleMagnetické pole stacionárního proudu, Ampéruv zákon, Biotův-Savartův zákon. Působení magnetického pole na pohybující se náboje a vodiče s proudem.Magnetické pole v látkovém prostředí, materiálové vztahy.4. Elektromagnetické vlnyPojem koherence a interference světla, interference na tenké vrstvě, optické interferometry. Rovinná a kulová vlna na rozhraní (Fresnelův a Fraunhofferův ohyb), optická mřížka, rozlišení optických přístrojů. Pojem polarizace světla, polarizace odrazem a lomem, polarizace v opticky anizotropních látkách (dvojlom), polarizační přístroj.5. Základní postuláty kvantové mechanikyČásticové vlastnosti světla a vlnové vlastnosti částic. Planckova kvantová hypotéza, foton, fotoelektrický jev. De Brogliova hypotéza, relace neurčitosti.

Literatura

Z. Horák, F. Krupka: Fyzika II. SNTL, Praha 1981. B. Sedlák, I. Štoll: Elektřina a magnetismus, Academia, Praha 1993. J. Formánek: Úvod do kvantové teorie, Academia, Praha 2004.

Garant

doc. Dr. rer. nat. Robert Král, Dr., Ph.D.