Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paprskové metody v seismice (NGEO032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NGEO032 - Paprskové metody v seismice, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Teoretické základy paprskové metody pro asymptotický výpočet seismického vlnového pole v 3D izotropním a anizotropním nehomogenním elastickém kontinuu (včetně přechodu přes materiálová rozhraní).

Sylabus

1. Úvod, výhody a nevýhody asymptotických metod v porovnání s "přesným" řešením metodou konečných diferencí nebo konečných elementů. Výchozí pohybové rovnice. 2. Asymptotické řešení pohybových rovnic v obecně nehomogenním komplikovaném modelu prostředí. Paprsková asymptotická řada. 3. Nulové přiblížení paprskové teorie. Rovnice eikonálu a transportní rovnice v anizotropním, izotropním a akustickém prostředí. 4. Řešení rovnice eikonálu metodou charakteristik. Seismické paprsky - zavedení. Rovnice pro výpocet paprsku v 3D, 2D a 1D prostredí. 5. Vztah paprsků k vlnoplochám. Paprsky = trajektorie toku energie. Paprsky a Fermatův princip. Analytická řešení pro paprsky v jednoduchých modelech. 6. Přechod paprsků přes rozhraní. Obecný Snelliův zákon. 7. Paprsková pole. Paprskové souřadnice. Paprsková trubice. Geometrické rozšiřování. 8. Souřadnice centrované k paprsku. Polarizační vektory. Přenos polarizačních vektorů podél paprsku. 9. Výpočet geometrického rozšiřování. "Dynamic ray tracing" systém v kartézských souřadnicích a souřadnicích centrovaných k paprsku. Úvod do papraxiální seismiky. 10. Řešení transportní rovnice. Pokračovací formule. Vyzařovací charakteristiky. Přechod amplitud přes rozhraní - koeficienty odrazu a lomu, koeficienty konverze. 11. Výpočet teoretických seismogramů paprskovou metodou.

Literatura

Červený, V.: Paprskové metody v seismice, MFF UK, 1978. Červený, V.: Ray synthetic seismograms for complex two-dimensional and three-dimensional structures, J. Geophys, Vol. 58, 1985, 2 - 26 Červený, V., Molotkov, I.A., Pšenčík, I.: Ray method in seismology, MFF UK, Praha Brokešová, J.: Asymptotic ray method in seismology: A tutorial, Matfyzpress, 2006.

Garant

doc. RNDr. Johana Prokop Brokešová, CSc.