Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geomagnetismus a geoelektřina (NGEO080)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NGEO080 - Geomagnetismus a geoelektřina, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto základního geofyzikálního kurzu je seznámit studenty s vlastnostmi magnetického a elektrického pole Země, Slunce a dalších těles na různých prostorových a časových škálách, jejich měřením, fyzikálně-matematickým popisem a modelováním, a se souvislostmi s fyzikální, chemickou a mineralogickou strukturou Země a jejího blízkého okolí a dynamickými ději v ní.

Sylabus

Geomagnetické pole Historický úvod. Metody měření. Magnetické a geomagnetické souřadnice a póly. Geomagnetické mapy. Matematický popis --- Gaussova sférická harmonická analýza. Vnitřní a vnější pole. Geomagnetický dipól, excentrický dipól. Paleomagnetismus. Magnetizace hornin. Inverze pole. Virtuální póly, paleomagnetické póly. Zdánlivé křivky putování pólu - příspěvek ke studiu deskové tektoniky. Základy teorie dynamaPrincip dynama. Bullardovo diskové dynamo. Rovnice zemského dynama. Kinematická a dynamická teorie zemského dynama. Alfvénův teorém. Magnetické Reynoldsovo číslo. Cowlingův teorém. Alfa-efekt, omega-efekt. Numerické modely zemského dynama. Magnetická pole těles sluneční soustavy Slunce a jeho struktura. Sluneční magnetické pole a jeho periodicity. Sluneční vítr. Magnetická pole planet. Krátkodobé variace vnějšího poleVysoká atmosféra Země. Magnetosféra. Pohyb nabité částice v EM poli. Pravidelné variace. Magnetické bouře a subbouře. Polární záře. Pulzace. Indexy geomagnetické aktivity. Elektromagnetická indukce v Zemi a výzkum elektrické vodivostiZákladní principy metody. Hloubka průniku. Magnetovariační metody.Magnetotelurické metody. Přenosové funkce. Rozloženi el. vodivostiv plášti. 1-D a 3-D modely. Sekulární variace, geomagnetické střikya vodivost spodního pláště. EM vazba mezi jádrem a pláštěm.

Literatura

George Backus, Robert Parker, Cathy Constable, Foundations of Geomagnetism, Cambridge University Press, 1996. David Gubbins, Emilio Herrero-Bervera (Eds.), Encyclopedia of Geomagnetism and Paleomagnetism, Springer, 2007. John Jacobs (Ed.), Geomagnetism, Volumes I-IV, Academic press, London, 1987, 1991. Fiona Simpson, Karsten Bahr, Practical magnetotellurics, Cambridge University Press, 2005. Mioara Mandea, Monika Korte (Eds.), Geomagnetic Observations and Models, IAGA Special Sopron Book Series 5, Springer 2011. Richard Fitzpatrick, Plasma Physics, University of Texas (lecture notes). Alena Janáčková, Geomagnetické pole, UK Praha (skripta), http://geo.mff.cuni.cz/vyuka/Janackova-Geomagneticke-pole.pdf Alena Janáčková, Výzkum elektrické vodivosti v Zemi, UK Praha (skripta), http://geo.mff.cuni.cz/vyuka/Janackova-Vyzkum-elektricke-vodivosti.pdf Václav Bucha, Geomagnetické pole a jeho přínos k objasnění vývoje Země, Academia 1975.

Garant

RNDr. Jakub Velímský, Ph.D.