Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seismologie (NGEO082)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NGEO082 - Seismologie, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je naučit studenty základům seismologie, aby byli schopni absolvovat specializované přednášky a mohli pracovat na magisterských a doktorských tématech. Aby rozuměli seismickým datům a mohli je používat při studiu struktury zemského nitra a procesů v ohnisku zemětřesení.

Sylabus

Makroseismická data Ničivé účinky zemětřesení. Intenzita, stupnice intenzity, mapy izoseist. Vztah intenzity ke zrychlení, závislost na vzdálenosti a hloubce. Útlumové křivky. Společenské přínosné produkty (ShakeMap, PAGER). Instrumentální data Mechanický seismograf a jeho přenosová funkce (pro vstup posunutí, rychlosti a zrychlení). Elektromagnetický rychlostní senzor. Zpětnovazební širokopásmový seismograf. Akcelerograf pro silné pohyby. Popis přenosové funkce pomocí nul a pólů. Instrumentální korekce seismogramů. Translační a rotační složky. Statické posunutí a náklon. Přebuzení seismografu. Lokace Princip kinematické lokace zemětřesení, linearizace a řešení metodou nejmenších čtverců. Nelineární lokační metody. Odhad chyb. Relativní lokační metody. SeismicitaOhniskové oblasti v globálním a regionálním měřítku, hloubková závislost. Magnitudo-četnostní vztahy. Statistické vlastnosti dotřesových sérií. Prostorové vlny Elastické parametry. Linearizovaná pohybová rovnice. Vliv rozhraní, volného povrchu a útlumu. Paprsky a hodochrony prostorových vln. Parametr paprsku a derivace hodochrony. Hodochrony pro vrstvu na poloprostoru, rozhraní MOHO, vlny Pn, Pg a PmP. Hodochrony v homogenním plášti a jádře, vlny P, PcP a PKP. Princip užití Wiechert-Herglotzovy rovnice. Slovník seismických fází. Standardní seismické modely Země (JB, PREM, IASP91). Princip seismické tomografie. Povrchové vlny Loveovy vlny pro vrstvu na poloprostoru, disperse a hloubková závislost. Rayleighovy vlny. Plášťové vlny. Disperzní křivky pro kontinenty a oceány. Disperzní křivky pomocí vzájemné korelace šumu v párech stanic. Tomografie z povrchových vln. Magnitudo Richterovo magnitudo. Magnitudo z prostorových a povrchových vln. Saturace magnitud. Momentové magnitudo. Seismický zdroj Zlomová plocha, trhlina, skluzová funkce. Seismický moment. Vyzařovací charakteristika pro vlny P a S a mechanizmus ohniska ze znamének prvních nasazení. Osy P-T-N. Nodální roviny a ohniskové úhly (strike, dip, rake). Velikost zlomové plochy, rohová frekvence. Vztahy mezi rozměrem zdroje, momentem a poklesem napětí.

Literatura

B. Bolt: Earthquakes, W.H. Freeman and Company, San Francisco 1999. T. Lay, T.C. Wallace: Modern global seismology. Academic Press 1995. P.M. Shearer: Introduction to seismology. Cambridge University Press 1999. A. Udias: Principles of seismology. Cambridge University Press 2000. O. Kulhánek: Anatomy of seismograms. Elsevier 1990. O. Kulhánek: Propagation of seismic waves (lecture notes). Uppsala University 1993. K. Aki, P.G. Richards, Quantitative seismology. University Science Books 2002. F.A. Dahlen, J. Tromp: Theoretical global seismology. Princeton University Press 1998. http://wwwneic.cr.usgs.gov New Manual of Seismological Observatory Practice (NMSOP-2) (nmsop.gfz-potsdam.de)

Garant

prof. RNDr. Jiří Zahradník, DrSc.