Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vlastní kmity Země (NGEO104)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NGEO104 - Vlastní kmity Země, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášky je seznámit studenty s teorií vlastních kmitů sebegravitujících předpjatých těles a s jejím využitím v seismologii.

Sylabus

Základní rovnice pro sebegravitující předpjaté kontinuum Zakladní axiómy mechaniky kontinua, Cauchyho a Piola-Kirchhoffův tenzor napětí a pohybová rovnice, podmínky na rozhraních; linearizovaná teorie - vztah mezi Cauchyho a Piola-Kirchhoffovým tenzorem napětí v předpjatém tělese a pohybová rovnice obecného modelu. Vlastní frekvence a funkce modelu SNREI Rozklad na toroidální a sferoidální kmity pomocí sférické harmonické dekompozice; vlastní problémy pro obyčejné diferenciální rovnice druhého a prvního řádu a numerické metody jejich řešení, program MINEOS a program řešící vlastní problém přímou numerickou diskretizací. Vliv elipticity, rotace a Coriolisovy síly, výpočet faktoru kvality jednotlivých módů Štěpení multipletů - efekty prvního a druhého řádu; vztah mezi frekvenční závislostí elastických modulů pružnosti a faktorem kvality módů. Výpočet syntetických seismogramů a koseismické odezvy Tenzor seismického momentu, výpočty syntetických seismogramů a koseismické odezvy pro sférické modely bez štěpení multipletů, syntetické seismogramy pro rozštěpené mutliplety. Obrácené úlohy pro určení parametrů zdroje Data z širokopásmových seismografů, supravodivých gravimetrů a GNSS stanic; citlivost módů na parametry tenzoru seismického momentu. Teorie štěpení pro třírozměrné strukturální modely Perturbační teorie pro izolované multiplety.

Literatura

Dahlen, F. A., and J. Tromp (1998), Theoretical Global Seismology, Princeton University Press, Princeton. Martinec, Z. (1984), Free Oscillations of the Earth, Travaux Geophysiques No 591. Masters G., 2010. Mineos Package (http://geodynamics.org/cig/software/mineos) Woodhouse, J.H. and A. Deuss, (2007), Theory and observations - Earth’s free oscillations, In: Romanowicz, B. and A. Dziewonski (Eds.), Treatise on Geophysics Vo. 1, pp. 31-65. Zábranová, E., L. Hanyk and C. Matyska (2009), Matrix pseudospectral method for elastic tides modeling. In: Holota P. (Ed.), Mission and Passion: Science. Czech National Committee of Geodesy and Geophysics, Prague, pp. 243-260.

Garant

doc. RNDr. Ctirad Matyska, DrSc.