Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce a provoz kryogenních zařízení (NHIF136)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NHIF136 - Konstrukce a provoz kryogenních zařízení, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Kryogenní kapaliny a jejich vlastnosti. Principy zkapalňovačů, kryogenerátory. Skladování a transport zkapalněných plynů. Pravidla bezpečnosti při práci s kryogenními zařízeními. Konstrukční materiály pro kryogeniku, jejich mechanické, tepelné a magnetické vlastnosti. Spojování materiálů, svařování a pájení. Základy konstrukce kryogenních zařízení. Tepelná bilance kryostatů, izolace. Pevnostní výpočty. Měření nízkých teplot, teplotní stupnice, snímače nízkých teplot. Regulace a stabilizace nízkých teplot. Hladinoměry. Využití supravodivosti.

Literatura

1. J. Jelínek, Z. Málek: Kryogenní technika, SNTL Praha 1982 2. V. Vepřek: Elektrická měření nízkých teplot, SNTL Praha 1977 3. M. Rotter: Fyzikální základy a technika nízkoteplotního experimentu, SPN Praha 1982 (skripta) 4. R. S. Šafrata a kol.: Fyzika nízkých teplot, Matfyzpress Praha 1998 (skripta)

Garant

doc. RNDr. Miloš Rotter, CSc.