Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Software a zpracování dat ve fyzice částic II (NJSF109)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NJSF109 - Software a zpracování dat ve fyzice částic II, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Simulace srážek a průchod částic detektorem, statistické metody nutné pro vyhodnocování dat z moderních detektorů, jejich použití např. pro měření vlastností detektorů, rekonstrukce dráhy částic a jejich průsečíků - vertexů, metody fitování a určování chyby měření, programový analytický balík ROOT.Simulace fyzikálních procesů metodou Monte Carlo: generátor případu Pythia, průchod částic detektorem (Geant4)Druhy a způsoby nabírání dat, jejich organizace, analogové a digitální zdroje dat Vlastnosti nabíraných dat a jejich zdrojů, rovnice odezvy, signál / šum, S-křivky, časová odezva signálu, synchronizace, triggering, určování chyb měření Signál z detektorů: přechod od signálu detektoru k bodu v prostoru, rekonstrukce dráhy částice, rekonstrukce vertexu rozpadu částice, polohování detektorů (alignment) Signál z analogových detektorů, zpracování signálu, základy vyhodnocování spekter Práce na software velkých experimentů a jeho organizace, světová výpočtová distribuovaná síť (GRID)

Literatura

R. Fruhwirth, M. Regler, R. K. Block, H. Grote, D. Notz: Data Analysis Techniques for High-Energy Physics, 2-nd ed., Cambridge Uni Press, 2000Review of Particle Physics, The European Physical Journal C, Vol 3, No 1-4, 1998, pp 1-794Particle Physics Booklet, July 2004, R. K. Bock, W. Krischer: The Data Analysis BriefBook, July 2004,

Garant

RNDr. Peter Kodyš, CSc.doc. RNDr. Tomáš Davídek, Ph.D.