Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do matematické logiky (NMAG162)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMAG162 - Úvod do matematické logiky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Výroková logika (jazyk, formule, pravdivostní ohodnocení). Splnitelnost, tautologie. Pravdivostní tabulky. Jednoznačnost zápisu formulí. Sekvenční kalkulus (výrokový), jeho úplnost a korektnost. V. o dedukci. Logicky ekvivalentní formule, DNF a CNF. Reprezentace booleovských funkcí formulemi a jejich velikost. DeMorganovy zákony, komutatitivita, asociativita a distributivita konjunkce a disjunkce. Interpolace. Splnitelné množiny výrokových formulí. V. o kompaktnosti pro výrokovou logiku a její aplikace. Logika prvního řádu, jazyk, rovnost, termy, formule. Volné a vázané výskyty proměnných, otevřené formule, sentence. Logicky ekvivalentní formule, prenexní tvar formule a prenexní operace. Struktury a interpretace jazyka. Tarského definice splňování. Příklady: reálně uzavřená a algebraicky uzavřená tělesa, vektorové prostory, grupy, uspořádání, grafy, a pod.. Formule definující základní vlastnosti relací: relace ekvivalence, graf funkce, graf bijekce, a pod.. Vnoření a izomorfismus struktur, podstruktury. Elementární ekvivalence. Teorie struktury. Zachovávání existenčních formulí nahoru a universálních dolů. Diagram struktury. Teorie, axiomy, model teorie. Př.: uspořádání, tělesa, grupy, relace ekvivalence, PA. Axiomy rovnosti. Sekvenční kalkulus pro logiku prvního řádu. V. o úplnosti (bez dk.). V. o kompaktnosti a její tři dúkazy: z V. o úplnosti, Henkinova konstrukce a ultraprodukt. Poznámky o Godelově větě o neúplnosti. Aplikace kompaktnosti: Elementární rozšíření, Lowenheim-Skolemova v. směrem nahoru. Nestandartní modely uspořádaného tělesa reálných čísel a okruhu celých čísel. Eliminace kvantifikátorů. Př.: hustá lineární uspořádání a RCF (bez dk.). Intuitivní teorie množin. Russellův paradox. Hilbertův program. Godelova v. o neúplnosti (neformálně). Axiomy teorie ZFC. Axiom výběru, Zornovo lema a princip dobrého uspořádání a jejich ekvivalence. Ordinály a jejich aritmetika. Transfinitní indukce. Koncept mohutnosti množin. Kardinály a jejich aritmetika. Cantorův diagonální argument, Cantor-Bernsteinova věta. Značení alef. Hypotéza kontinua (znění). Konigovo lema.

Literatura

V.Švejdar, Logika: neúplnost, složitost a nutnost, Academia, Praha, 2002.R.Cori, D.Lascar, Mathematical Logic (part I.), Oxford University Press, 2000.H.D.Ebinghaus, J.Flum, W.Thomas, Mathematical Logic, 2.vyd., Springer Verlag, 1994.literatura na webu (a další literatura): viz http://www.karlin.mff.cuni.cz/~krajicek/ml.htmlVideozáznamy přednášek

Garant

prof. RNDr. Jan Krajíček, DrSc.