Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kombinatorická teorie grup 1 (NMAG431)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMAG431 - Kombinatorická teorie grup 1, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Volná grupa, podgrupy volné grupy (Nielsenova a Reidemeisterova metoda), vztah indexu a hodnosti pro podgrupy konečného indexu, komutování ve volné grupě, konjugace a cyklicky redukovaná slova. 2. Tietzeho transformace. 3. HNN extenze, definující relace, Brittonovo lemma a normální forma prvků, aplikace HNN extenzí. 4. Volné součiny s amalgamovanou podgrupou, definující relace, normální forma prvků. 5. Geometrické metody, fundamentální grupa dvoudimenzionálního komplexu, použití pro důkaz volnosti podgrup volných grup, Kurošova věta o podgrupách volných součinů s amalgamovanou podgrupou, Gruško--von-Neumannova věta. 6. Cayleyovské komplexy.

Literatura

R. Lyndon a P. Schupp, Combinatorial Group Theory, Springer-Verlag, 1977.W. Magnus, A. Karrass, D. Solitar, Combinatorial Group Theory, Wiley, 1966.J. J. Rotman, An Introduction to The Theory of Groups, Springer-Verlag, Druhé vydání 1999.

Garant

Mgr. Pavel Růžička, Ph.D.