Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algebra a nekonečná kombinatorika (NMAG565)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMAG565 - Algebra a nekonečná kombinatorika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Rozšíření modulů, grupa Ext, dědičné okruhy. 2. Neperfektní okruhy a základní vlastnosti modulů nad nimi. 3. Whiteheadův problém, jeho řešení pro spočetné grupy, resp. moduly. 4. Diamantové a uniformizační principy nekonečné kombinatoriky. 5. Uniformizační principy a konstrukce neprojektivních Whiteheadových modulů. Ekvivalence slabé uniformizace a nulovosti některých grup Ext. 6. Diamantové principy a řešení Whiteheadova problému pro regulární kardinály. 7. Shelahova věta o kompaktnosti a obecné řešení Whiteheadova problému. 8. Nové aplikace v teorii modulů.

Literatura

P.C.Eklof, A.H.Mekler, Almost-free Modules (Set-theoretic methods, Revised Ed.) , North-Holland, New York, 2002. R. Göbel and J. Trlifaj, Approximations and endomorphism algebras of modules, GEM 41, Walter de Gruyter, Berlin 2006.

Garant

prof. RNDr. Jan Trlifaj, CSc., DSc.