Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Topologické a algebraické metody (NMAI066)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMAI066 - Topologické a algebraické metody, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Částečná uspořádání, suprema, infima, monotonní zobrazení, adjunkce. Věty o pevných bodech, aplikace.Svazy a polosvazy, speciální svazy, algebraické aspekty. Boolovy a Heytingovy algebry.Částečná uspořádání se supremy usměrněných množin (DCPO), jejich role v informatice. Spojité a algebraické svazy a částečná uspořádání. Scottovy informační systémy a domény. Kategorie domén.Základy topologie. Prostory a spojitá zobrazení. Oddělování. Kompaktnost. Speciální topologie informatiky (Scott, Lawson).Základy bezbodové topologie: pojmy a základní fakta, vztahy ke klasické topologii, konstruktivní aspekty.

Literatura

1. B.A. Davey, H.A. Priestley, Introduction to Lattices and Order, Cambridge University Press 1990.2. J.L. Kelley, General Topology, Van Nostrand 1955.3. P.T. Johnstone, Stone Spaces, Cambridge University Press 1982.

Garant

prof. RNDr. Aleš Pultr, DrSc.