Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické jevy v atmosféře (NMET001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET001 - Elektrické jevy v atmosféře, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základního přehledu o struktuře atmosférické elektřiny a souvisejících jevech.

Sylabus

Historický vývoj poznatků o atmosférické elektřině, struktura elektrického pole v atmosféře, teorie sférického kondenzátoru. Ionizace vzduchu, druhy atmosférických iontů a jejich klasifikace, příčiny ionizace v atmosféře, rovnice ionizační rovnováhy, elektrická vodivost vzduchu, její průběh s výškou a denní chod, vztah vodivosti vzduchu k meteorologickým faktorům. Rozložení elektrického potenciálu v atmosféře, elektrické proudy ve vzduchu, denní chody vertikálního gradientu potenciálu, unitární variace, vztah vertikálního gradientu potenciálu k meteorologickým faktorům. Elektrická struktura vrstevnatých oblaků, elektrické náboje v bouřkových oblacích, elektrický model Cumulonimbu, elektrické pole v blízkosti bouřkových oblaků a jeho prostorové i časové změny. Bodové výboje, blesky, atmosfériky, lokace bouřek, elektrické náboje v padajících srážkách, bilance elektrického náboje v atmosféře a na zemském povrchu. Teorie vzniku oblačné elektřiny (Wilsonova, Frenkelova teorie apod., teorie podmíněné přítomností ledových částic v oblacích).

Literatura

(1) J. Bednář: Pozoruhodné jevy v atmosféře. Atmosférická optika, akustika a elektřina. Academia, Praha, 1989, 236 str (2) Chalmers J.A.: Atmospheric Electricity. Pergamon Press, Oxford, 1967, 515 p.

Požadavky

Znalosti, podle tematických okruhů vymezených uvedeným sylabem.

Garant

prof. RNDr. Jan Bednář, CSc.