Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika oblaků a srážek (NMET003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET003 - Fyzika oblaků a srážek, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat základní znalosti o vývoji oblaků, jejich mikrostruktuře a makrostruktuře a o formování srážek.

Sylabus

Termodynamika fázových přechodů, homogenní a heterogenní kondenzace, kondenzační jádra a mechanismy jejich působení, teorie kondenzačního růstu kapek a ledových částic, obtékání kapek vzdušným proudem, ventilační faktor, mezní vrstva vlhkosti kolem kapek nebo ledových částic. Koalescence v atmosféře, spontánní, gravitační, elektrostatická, hydrodynamická a turbulentní koalescence, koalescenční růst oblačných kapiček. Přechlazená voda v oblacích, mrznutí vodních kapek, ledová (krystalizační) jádra, klasický pojem tzv. sublimačního jádra, tvary ledových krystalků a jejich vztah k fyzikálním podmínkám v oblacích, teorie vzniku srážek (Bergeronova a Findeisenova teorie, koalescenční teorie). Makrostruktura vrstevnatých a konvekčních oblaků, konvekční a bouřkové buňky, stadia vývoje bouřkových oblaků, podmínky vzniku bouřek. Mechanismy umělých zásahů do oblačných dějů za účelem vyvolání srážek nebo zabránění vzniku krupobití. Znečištění oblačné a srážkové vody, znečišťující příměsi, procesy "rain-out" a "wash-out", kyselost srážek, ekologické důsledky.

Literatura

(1) Jan Bednář: Pozoruhodné jevy v atmosféře. Atmosférická optika, akustika a elektřina. Academia Praha, 1989, 236 str (2) Josef Podzimek: Fyzika oblaků a srážek. Nakl. ČSAV, Praha, 1959, 476 str (3) Řezáčová D., Novák P., Kašpar M., Setvák M.: Fyzika oblaků a srážek, Academia, Praha, 2007, 576 str.(4) Pruppacher H.R., Klett J.D.: Microphysics of Clouds and Precipitation. Kluwer Academic Publishers, Osford, 1997, 954 p.(5) Houze R.A.: Cloud Dynamics. Academic Press, New York, 1993, 573 p.

Požadavky

Znalosti podle tematických okruhů vymezených uvedeným sylabem.

Garant

prof. RNDr. Jan Bednář, CSc.