Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Meteorologie (NMET007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET007 - Meteorologie, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchač získá základní přehled o dějích v atmosféře.

Sylabus

1. Složení a vertikální struktura atmosféry. suchá a čistá atmosféra, složky atmosféry, znečištění v atmosféře, vertikální struktura atmosféry, teplota, tlak, hustota, vlhkost. 2. Základní energetiky atmosféry. Sluneční záření, záření Země a atmosféry, radiační a tepelná bilance. 3. Stabilita atmosféry a vertikální pohyby v atmosféře. Vztlaková síla a zrychlení, typy stability teplotního zvrstvení, vertikální teplotní gradienty v nasyceném a nenasyceném vzduchu, teplotní inverze, turbulentní difúze v atmosféře. 4. Oblaka a oblačnost. Fyzikální podstata a procesy vedoucí ke vzniku oblačnosti, klasifikace oblaků. 5. Srážky. Podstata vzniku srážek, druhy srážek, mlhy a jejich klasifikace. 6. Proudění v atmosféře. Rovnováha sil v atmosféře, geostrofický a gradientový vítr, vliv zemského povrchu na proudění, místní cirkulační systémy. 7. Vzduchové hmoty, tlakové útvary a atmosférické fronty. Pojem vzduchové hmoty, tlakové útvary, jejich struktura a rozložení, atmosférické fronty. 8. Analýza a předpověď polí meteorolog. prvků. Metody analýzy polí meteorolog. prvků, numerické předpovědní metody.

Literatura

Bednář, J.: Meteorologie. Úvod do studia dějů v zemské atmosféře. Portál, Praha, 2003.Kopáček, J., Bednář, J.: Jak vzniká počasí. Karolinum, Praha, 2005.Battan, L.J.: Fundamentals of Meteorology. Prentice-Hall, Inc.,1984

Požadavky

Zkouška (viz sylabus).

Garant

doc. RNDr. Josef Brechler, CSc.