Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální klimatologie a klimatografie ČR (NMET009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET009 - Regionální klimatologie a klimatografie ČR, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat znalosti o klasifikacích klimatu a přehled o charakteristikách základních klimatických zón a typech na jednotlivých kontinentech a také o klimatu Česka.

Sylabus

Klasifikace klimatu, základní charakteristiky ekvatoriálního, tropického, monzunového, subtropického klimatu, klima mírných šířek, subpolární, Arktidy a Antarktidy. Klima jednotlivých kontinentů. Hlavní faktory podílející se na formování klimatu daného kontinentu, geografické, radiační, cirkulační faktory, vliv aktivního povrchu. Rozložení teploty vzduchu, atmosférických srážek, sluneční radiace, slunečního svitu, vítr, extrémní jevy. Sluneční svit a hodnoty globálního záření na území ČR, prostorové rozložení, roční chody, variabilita, extrémní hodnoty, nepřímé metody výpočtu globálního záření. Definice a prostorové rozložení počtu jasných a zamračených dnů, roční chody. Teplota vzduchu - rozložení průměrných ročních, lednových a červencových teplot vzduchu, roční chod teploty vzduchu, singularity, extrémní hodnoty. Termická kontinentalita, vliv nadmořské výšky, dlouhodobý průběh teploty vzduchu, krátkodobé kolísání a trendy. Charakteristické dny, nástupy a délky trvání charakteristických období. Prostorová proměnlivost atmosférických srážek, ombrická kontinentalita, vliv nadmořské výšky, časová proměnlivost. Typy ročního chodu srážek, extrémní srážky. Převládající směr větru v zimě a v létě, vliv expozice místa, roční chod rychlosti větru, maximální nárazy. Klasifikace klimatu ČR.

Literatura

Martyn, D.: Climates of the World. ELSEVIER, 1992.Tolazs, R. a kol.: Atlas podnebí Česka, ČHMÚ, 2007.

Požadavky

V rámci rozsahu sylabu.

Garant

doc. RNDr. Jaroslava Kalvová, CSc.Mgr. Michal Žák, Ph.D.