Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza povětrnostní mapy (NMET013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET013 - Analýza povětrnostní mapy, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se ze základními principy analýzy polí meteorologických prvků, včetně využití vertikálních řezů atmosféry a družicových dat pro synoptickou analýzu.

Sylabus

Základní principy analýzy polí meteorologických prvků, principy kódování a dešifrace meteorologických zpráv. Základy analýzy atmosférických front. Vlastnosti polí geopotenciálu, větru a potenciální vorticity a jejich význam pro synoptickou analýzu. Práce s aerologickými diagramy a s vertikálními řezy atmosféry. Využití družicových dat pro synoptickou analýzu.

Literatura

Daley R.: Atmospheric data analysis. Cambridge University Press, 1993 Kalnay E.: Atmospheric modeling, data assimilation and predictability. Cambridge University Press, 2002 Lorenc A.: Analysis methods for numerical weather prediction. Quart. J. Roy. Meteor. Soc. 112, 1177-1194, 1988Sancier, W.: Principles of Meteorological Analysis, Univ. Press, Chicago, 1955 Wickham, P.G.: The Practice of Weather forecasting, London 1970

Požadavky

Prokázání schopnosti analýzy vybraných prvků na povětrnostních mapách.

Garant

Mgr. Michal Žák, Ph.D.