Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemismus atmosféry (NMET019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET019 - Chemismus atmosféry, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat základní přehled o hlavních chemických o procesech jak v přirozené tak i v znečišťěné atmosféře včetně chemických aspektů suché a mokré depozice.

Sylabus

Složení atmosféry: přirozené složky a antropogenní příměsi; doby setrvání, vyjadřování koncentrací složek. Základy chemické kinetiky. Fotochemické a oxidační procesy v atmosféře: procesy vedoucí k tvorbě ozonu v troposféře, úloha oxidů dusíku, fotochemické přeměny alifatických, olefinických a aromatických uhlovodíků, karbonylů a dalších látek, úloha volných radikálů, tvorba ozonu v čistých oblastech a v oblastech s antropogenním znečištěním. Částice v atmosféře: velikostní a hmotnostní distribuce, primární a sekundární částice; tvorba částic z plynných složek. Chemické aspekty atmosférické depozice: chemické a fyzikální interakce plynných příměsí ve vodné fázi, procesy vedoucí k okyselování prostředí depozicí znečišťujících složek. Perzistentní organické látky a těžké kovy v atmosféře. Monitoring složek znečišťujících ovzduší: sítě sledování znečištění ovzduší; automatizovaný imisní monitoring. Zdroje znečišťování ovzduší a systémy inventarizace emisí. Chemické aspekty poškozování ozonové vrstvy: tvorba a rozklad ozonu ve stratosféře, chemické procesy ohrožující ozonovou vrstvu.

Literatura

(1) Seinfeld J.H., Pandis S. N.: "Atmospheric Cemistry and Physics. From Air Pollution to Climate Change." John Wiley and Sons, Inc., New York, Chichester, Weinheim, Brisbane, Toronto 1998 (2) E. Meszáros: Atmospheric Chemistry. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981 (3) Kouimtzis T., Samara C.: " Airborne particulate matter. The handbook of environmental chemistry "Springer-Verlag Berlin, 1995 (4) Fiala J. " Měření imisí. Monitoring znečištění a informační systém kvality ovzduší, studijní texty kurzu celoživotního vzdělávání " Praha, 1996 . [Air pollution measurements. Air pollution monitoring and air quality information system.]. Textbook for lifelong education courses.(5) Warneck P.:"Chemistry of the Natural Atmosphere", Academic Press, San Diego, San Francisco, New York, Boston, London, Sydney, Tokyo, 1999 (6) Brimlecombe P.: "Air composition and chemistry", Cambridge environmental chemistry series, Cambridge university press, 1996 (7) Prozatímní učební texty [Provisional texbooks]

Požadavky

Znalosti podle tematických okruhů vymezených uvedeným sylabem.

Garant

prof. RNDr. Jan Bednář, CSc.Mgr. Peter Huszár, Ph.D.