Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrodynamika (NMET034)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET034 - Hydrodynamika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Účelem předmětu je seznámení posluchačů se základními poznatky kinematiky a dynamiky tekutin.

Sylabus

1. Základní pojmy Lagrangeovský a Eulerovský popis pohybu tekutiny, trajektorie a proudnice, proudová funkce a rychlostní potenciál, dokonalá a viskozní tekutina, barotropní a baroklinní tekutina, konvergentní (divergentní) a konfluentní (difluentní) proudění. 2. Uzavřená soustava hydrodynamických rovnic Pohybové rovnice, rovnice kontinuity, 1. hlavní věta termodynamická, stavová rovnice, tvar těchto rovnic v různých souřadnicových soustavách. Počáteční a okrajové podmínky. 3. Analýza hydrodynamických rovnic a jejich zjednodušení Odhad velikosti členů hydrodynamických rovnic, Rossbyho číslo, Ekmanovo číslo, speciální typy proudění (geostrofické, gradientové, cyklostrofické, inerční, antitriptické proudění), tekutina v hydrostatické rovnováze, Boussinesquova aproximace, nestlačitelná tekutina. 4. Proudění viskozní tekutiny Navier-Stokesova rovnice, laminární a turbulentní proudění, Newtonovská tekutina, Stokesovo proudění, Couetteovo proudění, Poiseuilleovo proudění, Ekmanova vrstva. 5. Cirkulace a vorticita 6. Stručná zmínka o teorii hydrodynamické stability a základních typy vlnových pohybů v tekutinách 7. To co se nikam nevešlo, ale je možné se o tom zmínit Bernoulliova rovnice, kvazigeostrofický systém + geostrofická turbulence, plochy diskontinuity (kinematická + dynamická podmínka, Margulesova formule), slapové jevy.

Literatura

1) Brdička M., Samek L., Sopko B. (2000): Mechanika kontinua, Academia 2) Batchelor G.K. (2000): An Introduction to Fluid Dynamics, Cambridge University Press 3) Landau, L.D., Lifšic, E.M. (1986): Gidrodinamika, Nauka 4) Cushman-Roisin, B. (1994): Introduction to Geophysical Fluid Dynamics, Prentice-Hall

Požadavky

Požadavky podle sylabu.

Garant

RNDr. Aleš Raidl, Ph.D.