Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Synoptická meteorologie II (NMET036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET036 - Synoptická meteorologie II, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášky je seznámit posluchače se základními atmosférickými útvaty řídícími počasí, možnostmi jejich popisu klasickou Norskou meteorologickou školou a moderními numerickými předpovědními metodami.

Sylabus

Struktura a vlastnosti polárních front, podmínky tvoření a rozpadu, fronty teplé, studené a okludované, podmínky počasí při jejich přechodu, mezosynoptické struktury v oblasti front, analýza front. Všeobecné údaje o mimotropických cyklónách, vývojová stadia cyklón, teplotní a vertikální struktura cyklón během jejich vývoje, vývoj a druhy anticyklón, počasí v cyklónách a anticyklónách, vlivy podpůrných faktorů na vývoj tlakových útvarů. Modely cyklogeneze a anticyklogeneze, tlakové útvary ve vyšších hladinách. Tryskové proudění.Použití metod numerických předpovědí v synoptické praxi, předpověď synoptické situace, všeobecné principy předpovědí teploty, srážek, oblačnosti a extrémních jevů, předpověď vývoje tlakových útvarů.

Literatura

Palmen and Newton: Atmospheric circulation systems: their structure and physical interpretation, New York, Academic Press, 1969. C. Newton, and E.O. Holopainen, : Extratropical Cyclones, The Erik Palmen Memorial Volume.American Meteorological Society, Boston, 1990.Manfred Kurz: Synoptic Meteorology, Offenbach am Main, DWD, 1998.Patrick Santurette and Christo G. Georgiev: Weather Analysis and Forecasting, Elsevier Academic Press, 2005.J. Kopáček a J. Bednář: Jak vzniká počasí, Karolinum, Praha 2005.http://www.zamg.ac.at/docu/Manual/SatManu/main.htm

Požadavky

Požadavky v rozsahu sylabu.

Garant

Mgr. Michal Žák, Ph.D.