Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stratosféra (NMET067)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET067 - Stratosféra, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášky je popis základní struktury a klimatologie stratosféry.

Sylabus

Základní struktura stratosféry.Pole teploty, geopotenciálu a větru ve stratosféře a jejich sezónní rozdíly. Sezónní rysy cirkulace v dolní stratosféře, náhlé stratosférické ohřevy a jejich dopad na stratosférické procesy, možný mechanizmus náhlých stratosférických ohřevů. Ozón a jeho role ve stratosféře. Základy stratosférické chemie se zaměřením na vznik a destrukci ozónu. Výměna vzduchu mezi stratosférou a troposférou - principiální role tropické oblasti, Brewer-Dobsonova cirkulace.

Literatura

K. Labitzke, H. van Loon: The Stratosphere. Springer, Berlin, 1999. A. Dessler: The Chemistry and Physics of Stratospheric Ozone. Academic Press, San Diego, 2000. E. Lippert a kol.: Ozonová vrstva Země. Vesmír, Praha, 1995. D.G. Andrews, J.R. Holton, C.B. Leovy: Middle Atmosphere Dynamics. Academic Press, Orlando, 1987.

Požadavky

Úspěšné složení zkoušky je podmíněno pouze dostatečnými znalostmi daného předmětu.

Garant

doc. RNDr. Petr Pišoft, Ph.D.