Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané partie geofyzikální hydrodynamiky (NMET517)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET517 - Vybrané partie geofyzikální hydrodynamiky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Frekventant kurzu se naučí samostatně řešit problémy z oblasti proudění v atmosféře, popř. oceánech.

Sylabus

Předmět je pojat jako samostatná práce studentů na zadaném problému z oblasti geofyzikální hydrodynamiky. Úspěšné absolvování předpokládá vypracování projektu v rozsahu cca 10 str.Příklady některých témat: hydrodynamická stabilita v atmosféře a oceánu kvazigeostrofická versus semigeostrofická aproximace: porovnání a výhody každě z nich Rayleigh-Benárdova konvekce proudění v oceánech chaotické modely atmosférické a oceánické cirkulace atd.

Literatura

Horák J., Raidl A.: Hydrodynamická stabilita atmosférického proudění a nelineární problémy geofyzikálmí hydrodynamiky, Karolinum, 2007Pedlosky J.: Geophysical fluid dynamics, Springer, 2. vyd., 1987.Drazin P. G.: Introduction to hydrodynamic stability, Cambridge University Press, 2002.Holton J. R.: An introduction to dynamic meteorology, 4. vyd., Elsevier Academic Press, 2004.Cushaman-Roisin B.: Introduction to geophysical fluid dynamics, Prentice Hall, 1994.McWilliams J.C.: Fundamentals of Geophysical Fluid Dynamics, Cambridge University Press, 2006.

Požadavky

Znalosti podle sylabu.

Garant

RNDr. Aleš Raidl, Ph.D.