Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální otázky synoptické klimatologie (NMET520)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMET520 - Aktuální otázky synoptické klimatologie, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Synoptická klimatologie – definice oboru2. Způsoby popisu atmosférické cirkulace: klasifikace, cirkulační režimy, perzistentní anomálie, módy proměnlivosti, bloky, dráhy cyklón a baroklinních poruch atd.3. Klasifikace a typizace: metody a přístupy; subjektivní, objektivní, smíšené; cirkulačních polí, počasí, vzduchových hmot atd. 4. Vztahy mezi atmosférickou cirkulací a přízemními klimatickými a environmentálními prvky, včetně jejich časové proměnlivosti a jejích příčin5. Souvislost mezi dlouhodobými změnami atmosférické cirkulace a dlouhodobými změnami přízemních klimatických prvků6. Využití synopticko-klimatologických přístupů v meteorologické a klimatologické praxi

Literatura

Barry, R.G., Carleton, AM., 2001: Synoptic and Dynamic Climatology, Routledge. Yarnal, B., 1993: Synoptic Climatology in Environmental Analysis. A Primer. Belhaven Press. Dále knižní a časopisecká literatura podle pokynů přednášejícího.

Garant

RNDr. Radan Huth, DrSc.