Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnost pro finanční matematiky (NMFM202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMFM202 - Pravděpodobnost pro finanční matematiky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základy teorie pravděpodobnosti.

Sylabus

Množina možných výsledků pokusu. Náhodné jevy. Operace s jevy. Pravděpodobnost. Elementární počet pravděpodobnosti. Axiomatická teorie pravděpodobnosti. Podmíněná pravděpodobnost. Nezávislé jevy. Náhodná veličina a její rozdělení pravděpodobností. Číselné charakteristiky náhodných veličin. Nezávislost.Diskrétní a spojitá rozdělení náhodných veličin.Náhodné vektory, podmíněné rozdělení. Multinomické a mnohorozměrné normální rozdělení. Transformace náhodných veličin a vektorů.Konvergence náhodných veličin a vektorů. Zákon velkých čísel. Centrální limitní věta.

Literatura

Základní: Michal Kulich: Souhrn teorie pravděpodobnosti pro obor Finanční matematika. KPMS MFF UK, 2013. Dostupné na http://www.karlin.mff.cuni.cz/~kulich/.Karel Zvára, Josef Štěpán: Pravděpodobnost a matematická statistika. Matfyzpress, Praha 2002.Václav Dupač, Marie Hušková: Pravděpodobnost a matematická statistika. Karolinum, Praha, 1999.Jiří Anděl: Základy matematické statistiky. Matfyzpress, Praha 2005.Doplňková:Jiří Anděl: Matematická statistika. SNTL, Praha, 1985. Alfred Rényi: Teorie pravděpodobnosti. Academia, Praha, 1972. Josef Štěpán: Teorie pravděpodobnosti. Matematické základy. Academia, Praha, 1987.

Garant

RNDr. Jitka Zichová, Dr.