Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Životní pojištění 1 (NMFM405)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMFM405 - Životní pojištění 1, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s matematikou životního pojištění, tak jak je vyžadována pro certifikaci odpovědného pojistného matematika.

Sylabus

1. Demografický model životního pojištění. Model náhodné délky života. Intenzita úmrtnosti. Aplikace úmrtnostních tabulek a komutačních čísel.2. Kapitálové pojištění pro případ smrti, dožití a smíšené, s proměnnou pojistnou částkou, s okamžitou výplatou pojistné částky.3. Důchodové pojištění s konstantními a proměnnými splátkami, področní.4. Běžné a jednorázové nettopojistné.5. Nettorezerva pojistného.

Literatura

Gerber H.U.: Lebensversicherungsmathematik. Springer-Verlag 1986 (také anglicky Life Insurance Mathematics)Cipra, T.: Pojistná matematika: teorie a praxe. Ekopress, Praha 2006.Cipra, T.: Penze: kvantitativní přístup. Ekopress, Praha 2012.Cipra, T.: Finanční a pojistné vzorce. Grada, Praha 2006.Cipra, T.: Financial and Insurance Formulas. Springer, New York 2010.Cipra, T.: Kapitálová přiměřenost ve financích a solventnost v pojišťovnictví. Ekopress, Praha 2002. Cipra, T.: Zajištění a přenos rizik v pojišťovnictví. Grada, Praha 2004.Cipra, T.: Penzijní pojištění a jeho výpočetní aspekty. HZ, Praha 1996.

Garant

prof. RNDr. Tomáš Cipra, CSc., DrSc.