Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika pro matematiky 1 (NMFY160)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMFY160 - Fyzika pro matematiky 1, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Mechanika1. O fyzice obecně. Fyzikální teorie podle fyzikálního dělení.2. Kinematika hmotného bodu. Poloha, rychlost, zrychlení. Základní druhy pohybů.3. Dynamika hmotného bodu, Newtonovy zákony. Významné druhy konzervativních a disipativních sil.4. Dynamika v neinerciálních vztažných soustavách. Setrvačné síly.5. Práce a energie. Zákony zachování.6. Kmity. Harmonický oscilátor. Kmity tlumené a nucené. Skládání kmitů.7. Soustavy hmotných bodů. Těžiště, 1. a 2. věta impulsová. Energie soustavy hmotných bodů.8. Tuhé těleso. Popis, stupně volnosti. Rovnováha.9. Moment setrvačnosti, Steinerova věta. Energie otáčejícího se tělesa. Úvod do speciální teorie relativity10. Michelsonův-Morleyho experiment, principy speciální relativity a invariantní rychlosti světla. Synchronizace hodin, relativita současnosti.11. Kontrakce délek a dilatace času, Lorentzova transformace, relativistické skládání rychlostí.12. Prostoročas a jeho struktura. Světelný kužel, kauzalita.

Literatura

J. Kvasnica a kol.: Mechanika. Academia, Praha, 1988.Halliday, Resnick, Walker: Fyzika, český překlad, VUTIUM + PROMETHEUS, Brno 2003M. Brdička, A. Hladík: Teoretická mechanika. Academia Praha, 1987.R. P. Feynman, R. B. Leighton, M. Sands: Feynmanovy přednášky z fyziky s řešenými příklady. FRAGMENT, Havlíčkův Brod, 2001.Materiály k přednášce na internetové stránce ÚTF: http://utf.mff.cuni.cz/~jobdr

Garant

RNDr. Přemysl Kolorenč, Ph.D.doc. RNDr. Jan Obdržálek, CSc.