Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskrétní matematika (NMIN105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMIN105 - Diskrétní matematika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Pojem množiny (Cantor), jazyk teorie množin, formule. Popis množiny výčtem nebo jako množiny prvků "dané vlastnosti". Základní operace s množinami (vč. potence a sumy) a jejich vlastnosti. Kartézský součin, (binární) relace, skládání relací. Funkce, funkce prostá a na. Vlastnosti relací (reflexivita, symetrie,...). Relace ekvivalence na množině, rozklad množiny, vzájemný vztah, příklady. Uspořádání, lineární uspořádání, největší/nejmenší, maximální/minimální,... prvek, příklady. Izomorfizmus množin vzhledem k relacím. Dobré uspořádání. Dobré uspořádání přirozených čísel podle velikosti, princip indukce pro přirozená čísla. Kombinatorické počítání. Počet zobrazení (prostých zobrazení) n-prvkové do m-prvkové množiny, počet podmnožin n-prvkové množiny. Variace, permutace, kombinace. Kombinační čísla, binomická věta. Princip inkluze a exkluze. Definice grafu, základní terminologie, izomorfizmus grafů. Stupeň uzlu, skóre grafu. Cesty v grafu, souvislost, komponenty, hledání nejkratší cesty. Metrika v grafu a pojmy z ní odvozené. Stromy, jejich charakterizace a vlastnosti, počet stromů na dané množině, kostra grafu, hledání minimální kostry. Izomorfizmus stromů, kódování stromů. Rovinné grafy, Eulerova formule a její důsledky. Obarvení rovinného grafu pěti barvami.

Literatura

J.Matoušek, J.Nešetřil: Kapitoly z diskrétní matematiky, MATFYZPRESS 1996 J.Nešetřil: Kombinatorika I, grafy, SPN Praha 1983 P.Štěpánek, B.Balcar: Teorie množin, Academia Praha 1986

Garant

prof. RNDr. Jaroslav Nešetřil, DrSc.prof. RNDr. Martin Loebl, CSc.Mgr. Martin Mareš, Ph.D.