Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kalkulus 1 (NMMA111)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMMA111 - Kalkulus 1, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod (společný týdenní "kurz")Výroky, množiny, důkazová technika, zobrazení, mohutnosti. 2. Limita posloupnosti(a) Zavedení reálných čísel(b) Konvergence posloupnosti(c) Nevlastní limita posloupnosti(d) Věta o limitě monotónní posloupnosti(e) Hlubší věty o limitě posloupnosti (hromadné body, limsup, liminf. Věty: Bolzano-Weiestrassova, Borelova věta, Cantorův princip vložených intervalů, Bolzano-Cauchyova podmínka.) 3. Číselné řady I(a) Základní pojmy (konvergence a divergence, nutná podmínka, harmonická řada)(b) Kritéria konvergence (srovnávací a limitní srovnávací kritérium,kritérium Cauchyovo, d'Alembertovo, kondenzační, eventuálně: Raabeovo)(c) Neabsolutní konvergence (Abelova parciální sumace, Abelovo a Dirichletovo kritérium, Leibnizovo kritérium) 4. Limita a spojitost funkce(a) Základní pojmy (funkce monotónní, sudé, liché, periodické)(b) Limita funkce (okolí bodu, limita a spojitost v bodě, i jednostranná)(c) Věty o limitách (aritmetika, srovnávání, limita složené funkce, Heineho věta, limita monotónní funkce)(d) Funkce spojité na intervalu (nabývání mezihodnot, spojitý obraz intervalu, omezenost, nabývání extrémů, spojitost inverzní funkce) 5. Elementární funkceZavedení funkcí log (ln), exp, sin, cos, tg, cotg (a k nim inverzních), číslo pi, obecná mocnina. 6. Derivace funkce(a) Definice a základní vztahy (derivace základních funkcí, aritmetika derivací, derivace složené funkce, derivace inverzní funkce)(b) Věty o střední hodnotě (Rolleova, Lagrangeova, Cauchyova věta, L'Hospitalova pravidla, limita derivace v bodě, vztah monotonie a znaménka derivace)(c) Konvexní a konkávní funkce (tečna v bodě, konvexnost, konkávnost, inflexe, vztah derivace a konvexity, extrémy, nutné a postačující podmínky)(d) Průběh funkce (asymptoty, postup při vyšetřování průběhu funkce)

Literatura

ZÁKLADNÍ LITERATURAM. Hušek, P. Pyrih: Matematická analýza, online http://matematika.cuni.cz/dl/analyza/I. Černý : Inteligentní kalkulus, online http://matematika.cuni.cz/ikalkulus.htmlKLASICKÁ LITERATURAV. Jarník: Diferenciální počet I, Academia 1984, online http://matematika.cuni.cz/jarnik-all.htmlL. Zajíček: Vybrané úlohy z matematické analýzy pro 1. a 2. ročník, Matfyzpress 2006B. P. Děmidovič: Sbírka úloh a cvičení z matematické analýzy, Fragment 2003W. Rudin: Principles of mathematical analysis, McGraw-Hill 1976G. B. Thomas, M. D. Weir, J. Hass: Thomas' Calculus, Addison Wesley 2009DOPLŇKOVÁ LITERATURAJ. Lukeš a kol.: Problémy z matematické analýzy, MFF UK 1982I. Netuka, J. Veselý: Příklady z matematické analýzy III, MFF UK 1977ODKAZY NA DALŠÍ LITERATURUhttp://matematika.cuni.cz/BC-MA.html

Garant

prof. RNDr. Miroslav Hušek, DrSc.