Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané partie z funkcionální analýzy (NMMA342)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMMA342 - Vybrané partie z funkcionální analýzy, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úvodní přednáška z funkcionální analýzy.

Sylabus

1. Vektorové prostory algebraická verze Hahn-Banachovy věty 2. Hilbertovy prostory (opakování latky z přednášky z matematicke analýzy: ortogonální projekce; ortogonalizace; abstraktní Fourierovy řady; reprezentace Hilbertova prostoru) 3. Normované lineární prostory; Banachovy prostory omezené lineární operátory a funkcionály; reprezentace omezených lineárních funkcionálů na Hilbertově prostoru; Hahn-Banachova věta; duální prostor; reflexivita; Banach-Steinhausova věta; věta o otevřeném zobrazení a uzavřeném grafu; inverzní operátor; pojem spektra operátoru; pojem kompaktního operátoru; příklady Banachových prostorů a jejich duálů (prostory integrovatelných funkcí; prostory spojitých funkcí) 4. Lokálně konvexní prostory Hahn-Banachova věta a věta o oddělování konvexních množin; slabá konvergence; pojem slabé topologie; příklady lokálně konvexních prostorů (spojité funkce, diferencovatelné funkce)

Literatura

W. Rudin: Analýza v reálném a komplexním oboru, Academia, Praha, 2003J. Lukeš: Úvod do funkcionální analýzy, skripta MFFJ. Lukeš: Zápisky z funkcionální analýzy, skripta MFF

Garant

prof. RNDr. Luboš Pick, CSc., DSc.