Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika kontinua (NMMO401)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMMO401 - Mechanika kontinua, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základní pojmy. Co je mechanika kontinua. Tensorová algebra a diferenciální počet tensorových a vektorových funkcí. Diferenciální operace. 2. Kinematika. Popis deformace. Konfigurace a pohyb kontinua. Deformační gradient. Přetvoření (strain). Příklady deformace. Podmínky kompatibility. Gradient rychlost a rychlost přetvoření. 3. Zákony zachování. Tensor napětí. Bilanční rovnice a Claussius-Duhemova nerovnost. Obecné rovnice rovnováhy. Cauchyho tensor napětí. Rovnice mechanického pole. 4. Konstituční teorie. Principy objektivity, determinismu a lokálního působení. Vnitřní omezení, materiálová symetrie. Klasifikace materiálů. 5. Hraniční úlohy.

Literatura

M.E. Gurtin: An introduction to continuum mechanics, Academic Press, 1981 D.C. Leigh: Nonlinear continuum mechanics, McGraw-Hill, 1968 M. Brdička: Mechanika kontinua,

Garant

Mgr. Vít Průša, Ph.D.prof. RNDr. Jan Kratochvíl, DrSc.